Ελλαδα

ΔΙΣ: Ενημερώθηκε για τον γάμο των ομοφύλων και το παρακολουθεί

Η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το ζήτημα ανάλογα με τις εξελίξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πόρτα» στους επισήμους από την Εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας
«Πόρτα» στους επισήμους από την Εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας © EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΙΣ: Ενημερώθηκε για τον γάμο των ομοφύλων και το παρακολουθεί - Η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το ζήτημα ανάλογα με τις εξελίξεις

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε για το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών κατά τη διάρκεια των Συνεδριών της, την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

«Αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», ανακοίνωσε στη σχετική ενημέρωση.

Η ΔΙΣ συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΔΙΣ: Ενημερώθηκε για τον γάμο των ομοφύλων και το παρακολουθεί Η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το ζήτημα ανάλογα με τις εξελίξεις
Τον όρκο διαβεβαίωσης έδωσε ο Νέος Επίσκοπος Σάλωνων Ιγνάτιος Σωτηριάδης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου © EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κατά τις Συνεδρίες της η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και συγκεκριμένα:

Ενημερώθηκε περί του αποσταλέντος κειμένου του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, με θέμα: «Η θεσμική μαρτυρία του Συντάγματος για την συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας στους Αγώνες του Έθνους» και εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της.

Ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αποφάσισε τον διορισμό της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) ως εξής: Πρόεδρος: ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναπληρούμενος υπό του Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, και Μέλη: 1) ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναπληρούμενος υπό του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, 2) ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, αναπληρούμενος υπό του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, 3) ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναπληρούμενος υπό του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, 4) ο Πανιερ. Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αναπληρούμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου Βοιωτίας, με θητεία από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 14 Δεκεμβρίου 2026.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευαρέσκειά Της προς τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, ως τέως Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο., καθώς και προς τα αφυπηρετήσαντα Μέλη αυτής, για την πολύκαρπη και καλλίκαρπη διακονία αυτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αποφάσισε να περιαχθεί δίσκος, κατά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ του Προγράμματος ενισχύσεως των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης που αποκτούν τρίτο τέκνο.

Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της ιεράς μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (6-2-2024).

Ενέκρινε, κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, τη διεξαγωγή του Γ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων περί των εργασιών και των πορισμάτων της ΛΓ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2023, με θέμα: «Παλαιά Διαθήκη: Αμφισβητήσεις, παρερμηνείες και πολεμική».

Ενημερώθηκε περί των εργασιών και των πορισμάτων του Δ’ Μοναστικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, με θέμα: «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός και οι κίνδυνοι της εκκοσμίκευσης».

Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων διαχειρίσεως οικονομικού έτους 2024 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Ενέκρινε, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των προσφάτως πληγεισών Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας, διά του ποσού των 100.000 ευρώ.

Κατά το διάλειμμα της Συνεδρίας της 13ης Δεκεμβρίου έδωσε τη διαβεβαίωσή του, ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος.

Επίσης, μετά το πέρας της ίδιας Συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος υποδέχθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δευτεροετείς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα του Κανονικού Δικαίου, και αφού τους καλωσόρισε, συνομίλησε μαζί τους. Τους φοιτητές συνόδευε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Τέλος, η ΔΙΣ ασχολήθηκε με αποσπάσεις κληρικών, θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ