Ελλαδα

Πώς μοιάζει ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για όλους;

Ένα project που απαντά σε ανάγκες ανθρώπων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, προκειμένου να έχουν ισάξιες ευκαιρίες

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Praktiker

Praktiker Hellas: «Σπίτι Ανοιχτό» ένα project που ακουμπά στην Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα

Απάντηση σε αυτό ερώτημα δίνει η Praktiker Hellas, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σχεδιάσει και αναπτύξει ένα μεγάλο πυλώνα λειτουργίας που ακουμπά στην Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα, το «Σπίτι Ανοιχτό». Πρόκειται για ένα project που απαντά σε ανάγκες ανθρώπων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, προκειμένου να έχουν ισάξιες ευκαιρίες και δυνατότητες εντός κι εκτός σπιτιού.

Praktiker Hellas: «Σπίτι Ανοιχτό» ένα project που ακουμπά στην Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα

Θέλοντας να είναι ολοκληρωμένο και ουσιαστικό το πρόγραμμα της, η εταιρεία προσπάθησε να μπει έστω κατά προσέγγιση στη θέση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να βιώσει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο στην καθημερινή τους ρουτίνα μέσα στο σπίτι όσο και κατά τη διάρκεια των αγορών τους σε ένα κατάστημα λιανικής. Έτσι, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», εκπαιδεύτηκε το 100% των εργαζομένων της εταιρείας συμμετέχοντας σε βιωματικά workshop πάνω σε θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας.

Έχοντας επομένως εκπαιδεύσει το σύνολο του οικοσυστήματος της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμπεριληπτική εξυπηρέτηση πελατών, η εταιρεία προχώρησε σε δομικές αλλαγές εντός κι εκτός των καταστημάτων της προκείμενου αυτά να καταστούν προσβάσιμα και φιλικά σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα Άτομα. Με άλλα λόγια, τα καταστήματα της να γίνουν «Σπίτια Ανοιχτά», προσφέροντας μια ευχάριστη και ισάξια αγοραστική εμπειρία προς όλους. Στόχος, το «Σπίτι Ανοιχτό» να μετουσιωθεί σε case study, δείχνοντας τον δρόμο προς την αλλαγή για τον κλάδο τoυ λιανεμπορίου.

Praktiker

Μέχρι και σήμερα το 60%  των καταστημάτων της έχουν ανακαινισθεί και καταστεί προσβάσιμα. Διαθέτουν parking ΑμεΑ με άμεση πρόσβαση στην είσοδο του καταστήματος, stand με lanyards τα οποία αφορούν σε εξατομικευμένη υποστήριξη αγορών, για όσους το έχουν ανάγκη, WC για ΑμεΑ, υπηρεσία διερμηνείας ενώ προσφέρονται και ειδικά καρότσια αγορών για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί την Praktiker Hellas, είναι ότι δημιούργησε μια ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα για ΑμεΑ, όπως καθίσματα ντους, χειρολαβές, μπάρες στήριξης, πινακίδες πληροφόρησης αλλά και ένα πλήρως εξοπλισμένο εκθεσιακό μπάνιο για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Προϊόντα και λύσεις τα οποία βρίσκονται στο φυσικό και ηλεκτρονικό της κατάστημα για να απλοποιήσουν την καθημερινότητα και να βελτιώσουν τον χώρο όλων.

Επιπλέον, μέσα στη χρονιά πρόσθεσε δυο νέες καινοτόμες υπηρεσίες σε όλα τα καταστήματά της, την «Υπηρεσία Διερμηνείας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας» για άτομα με ακουστική αναπηρία αλλά και την υπηρεσία «Μελέτης Μπάνιου για ΑμεΑ & Εμποδιζόμενα Άτομα».

Praktiker

Καθώς η εταιρεία δεν εφησυχάζεται, φέτος διενήργησε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, «Accessibility Project: The Challenge», για τη δημιουργία ενός 100% προσβάσιμου σπιτιού. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που ξεκινά μια αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα με σκοπό τη συλλογή καινοτόμων και λειτουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων για τη δημιουργία ενός πλήρως συμπεριληπτικού σπιτιού που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν νέοι Αρχιτέκτονες, Interior Designers και Πολιτικοί Μηχανικοί μέχρι 35 χρονών, αλλά και φοιτητές σχολών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 30 Νοεμβρίου και αρχές της επόμενη χρονιάς θα ανακοινωθεί ο νικητής που θα δει την πρόταση του να υλοποιείται.

Κι όμως οι δράσεις της δεν σταματούν εκεί. Πολύ πρόσφατα σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Αλλα Μάτια», δημιούργησε την σειρά πετσετών Ionion Arya. Ένα εγχείρημα που επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να αντιληφθούν το χρώμα των πετσετών (γκρι, μπλε, ροζ, και λευκό) «αγγίζοντάς το» καθώς διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένη ραφή με κώδικα Μπράιγ (Braille).

Praktiker

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που πέρασε πρόσφατα (3 Δεκεμβρίου), η Praktiker Hellas θέλει να υπενθυμίσει σε όλους ότι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η ισάξια πρόσβαση και η συμπερίληψη δεν αποτελούν υποχρέωση αλλά είναι αξίες δίχως τις οποίες δεν νοείται η ανθρώπινη συνύπαρξη. Εάν όλοι υιοθετήσουμε και πορευτούμε με γνώμονα αυτές τις αξίες, τότε σίγουρα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πιο όμορφο, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πώς μοιάζει επομένως ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για όλους; Η απάντηση βρίσκεται στο «Σπίτι Ανοιχτό» της Praktiker!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ