Ελλαδα

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρώτη πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος για τον καιρό έως τις 31 Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με λιακάδα και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ο καιρός των Χριστουγέννων
Με λιακάδα και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ο καιρός των Χριστουγέννων © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καιρός Χριστούγεννα 2023 - Πρωτοχρονιά 2024: Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη 

Μία πρώτη πρόγνωση για τον καιρό τα Χριστούγεννα 2023 και την Πρωτοχρονιά 2024 κάνει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνοντας ότι μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για Πασχούγεννα. 

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει πως «φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δεν φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά».

Τι καιρό θα κάνει μέχρι την Πρωτοχρονιά 2024

5-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023

Στο διάστημα αυτό διακρίνουμε τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν τμήματα της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας χώρο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον βόρειο Ατλαντικό να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ένα φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί, που σημαίνει ότι θα έχουμε διαδοχικά επεισόδια βροχών αλλά και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις συνηθισμένες. Και για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην Αθήνα μια μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 15°. Άρα θα συναντάμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τους 15° με την επικρατέστερη να βρίσκεται περίπου στους 18° με 21°. Αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται για την Αττική, υπολογίζουμε λίγο πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βορειότερα, λίγο πιο υψηλή νοτιότερα.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρώτη πρόγνωση Μαρουσάκη

14-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023

Στο διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα “διάλλειμα” από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο. Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρώτη πρόγνωση Μαρουσάκη

21-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023

Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Η πρώτη πρόγνωση Μαρουσάκη

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά.

Η τάση του καιρού οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα ή αλλιώς Πασχούγεννα. https://marousakis.gr/o-kairos-odevontas-pros-ta-christougenna/ Όμορφη εβδομάδα σε όλες και όλους!

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, December 3, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ