Ελλαδα

Giving Tuesday 2023: «Ενωμένοι Προσφέρουμε» - Ποιο είναι το παγκόσμιο κίνημα εθελοντισμού και δωρεάς

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις σε αυτή την ημέρα γενναιοδωρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Giving Tuesday 2023: «Ενωμένοι Προσφέρουμε» - Ποιο είναι το παγκόσμιο κίνημα εθελοντισμού και δωρεών
Η Giving Tuesday έχει σκοπό να εμπνεύσει και να υπενθυμίσει σε όλους τη δύναμη της προσφοράς και της γενναιοδωρίας © Unsplash+ / Getty Images

Giving Tuesday 2023: «Ενωμένοι Προσφέρουμε» - Ποιο είναι το παγκόσμιο κίνημα εθελοντισμού και δωρεάς - Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στην ημέρα γενναιοδωρίας

Η Giving Tuesday, η παγκόσμια ημέρα γενναιοδωρίας, που το εκπαιδευτικό ίδρυμα HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) έφερε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2021, γιορτάζεται και στην Ελλάδα για άλλη μια χρονιά, σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Η Giving Tuesday αποτελεί μια παγκόσμια δράση που προτρέπει τους πάντες να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας αφιλοκερδώς, με το σύνθημα «Ενωμένοι Προσφέρουμε».

Συχνά περιγράφεται ως παγκόσμια ημέρα προσφοράς ή παγκόσμιο κίνημα γενναιοδωρίας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Τρίτη μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Το 2021, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μόνο στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κίνημα εθελοντισμού είναι επίσης γνωστό και ως #GivingTuesday.

Πώς δημιουργήθηκε η Giving Tuesday

Σύμφωνα με το GivingTuesday.org, αυτή η ημέρα προσφοράς ιδρύθηκε το 2012 από την 92nd Street Y της Νέας Υόρκης, ένα πολιτιστικό και κοινοτικό κέντρο στο Μανχάταν, σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό οργανισμό United Nations Foundation ως ημέρα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν καλό. Τον Ιούλιο του 2019, η Giving Tuesday δημιούργησε τον δικό της οργανισμό με επικεφαλής την συνιδρύτρια της οργάνωσης, Asha Curran, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η φαινομενικά απλή αυτή ιδέα βρήκε ανταπόκριση και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανώσεις σε πάνω από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το παγκόσμιο κίνημα #GivingTuesday, έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας και εμπνέει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους να προσφέρουν στην κοινωνία με κάθε τρόπο.

Το HIGGS μας καλεί να συμμετάσχουμε στην #GivingTuesday

Το HIGGS, ως επίσημος φορέας του κινήματος στην Ελλάδα, προσκαλεί ιδιώτες, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρήσεις και άλλους φορείς, να συμμετάσχουν ενεργά στην #GivingTuesday δείχνοντας την υποστήριξή τους έμπρακτα προς έναν αξιόλογο κοινωνικό σκοπό της επιλογής τους. Από την πιο απλή πράξη αλληλεγγύης προς έναν συμπολίτη μας που βρίσκεται σε ανάγκη, μέχρι την οικονομική υποστήριξη μιας οργάνωσης ή ενός φορέα με κοινωνικό αντίκτυπο ή απλά την κοινοποίηση μιας κοινωφελούς πρωτοβουλίας που μας εμπνέει στα social media, κάθε πράξη γενναιοδωρίας μετράει.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου: «Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και φυσικών καταστροφών, όπως αυτή που διανύουμε, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καλούνται να καλύψουν κλιμακούμενες κοινωνικές ανάγκες, προσφέροντας υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Στόχος μας αυτή την Giving Tuesday είναι να εμπνεύσουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους τη δύναμη της προσφοράς και της γενναιοδωρίας. Και για να το κάνουμε ευκολότερο για όλους, αναλάβαμε ως επίσημοι εκπρόσωποι του παγκόσμιου δικτύου στην Ελλάδα να προσφέρουμε δωρεάν ιδέες και εργαλεία σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν και να κάνουν τη διαφορά».

Giving Tuesday: Μια παγκόσμια ημέρα γεμάτη ευκαιρίες για προσφορά στον συνάνθρωπό μας

Εκτός από τις ημέρες ευαισθητοποίησης, τις ημέρες που είναι σημαντικές για μεμονωμένες αιτίες ή οργανισμούς ή διεθνείς κρίσεις, υπάρχουν λίγες ευκαιρίες για να τραβήξετε την προσοχή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η Giving Tuesday προσφέρει στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μια μέρα γεμάτη ευκαιρίες. Επειδή πολλά μέλη του ευρύτερου κοινού γνωρίζουν τώρα τι είναι και μπορεί ακόμη και να αφιερώνουν χρήματα κάθε χρόνο για να δωρίσουν εκείνη την ημέρα, είναι η τέλεια ευκαιρία για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αναδείξουν τον σκοπό τους, να ζητήσουν δωρεές και να αποκτήσουν νέους υποστηρικτές.

Θεωρείται από πολλούς ως η ημέρα που ξεκινά την εορταστική σεζόν και ακολουθεί τρεις άλλες μεγάλες ημέρες αγορών: Black Friday, Small Business Saturday και Cyber ​​Monday. Επειδή συνήθως πέφτει στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν την ημέρα ως ευκαιρία για να ξεκινήσουν καμπάνιες εθελοντισμού και προσφοράς πριν τις γιορτές, για να επωφεληθούν από όσους κάνουν δωρεές της τελευταίας στιγμής που εκπίπτουν από τους φόρους της χρονιάς.

Η Giving Tuesday για το 2024 πέφτει Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, εργαλεία και χρήσιμο υλικό για την συμμετοχή σας στην ημέρα γενναιοδωρίας μπορείτε να βρείτε στο givingtuesday.gr και στο humanitygreece.org.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ