Ελλαδα

«Το καράβι έμπαζε νερά από το βράδυ»: Τι υποστηρίζει ο επιζών του ναυαγίου στη Λέσβο

Αγωνία για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάσωση ατόμου από ελικόπτερο
(φωτογραφία αρχείου) © ΕUROKINISSI

Ναυάγιο στη Λέσβο: Η μαρτυρία του ναυτικού που διασώθηκε - Τα νερά στο πλοίο και η βυθισή του - Ένας νεκρός και 12 αγνοούμενοι

Ο μοναδικός μέχρι αυτήν την ώρα διασωθείς από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά της Λέσβου, περιέγραψε στις αρχές τα γεγονότα που προηγήθηκαν της βύθισης και υποστηρίζει ότι ήδη από το βράδυ του Σαββάτου είχαν αρχίσει να μπαίνουν νερά στο καράβι. 

«Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα», υποστήριξε ενώπιον των Λιμενικών ο Αιγύπτιος μηχανικός που διασώθηκε. 

Άτομο μεταφέρεται από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
© ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI

Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς - Ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό τους

Σύμφωνα με τον Νίκο Αλεξίου, εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, «οι έρευνες συνεχίζονται αδιαλείπτως. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρούν 7 παραπλέοντα πλοία μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Οι άνεμοι που επικρατούν στο σημείο είναι δυτικοί, 6 με 7 μποφόρ, το κύμα αυτή τη στιγμή είναι στα 2,5 μέτρα. Όπως καταλαβαίνετε εξακολουθούμε να μιλάμε για πάρα πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τους 12 αγνοούμενους».

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στις ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων και σημείωσε ότι «η θερμοκρασία της θάλασσας ακόμα είναι καλή, τηρουμένων των αναλογιών, όσον αφορά δηλαδή τις ώρες που ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νερό. Από εκεί και πέρα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το ύψος των κυμάτων, είναι ένας παράγοντας αρνητικός. Όπως και να’ χει, εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε όλο το βράδυ για να βρούμε τους ανθρώπους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx8widc8kff5)

Πώς έγινε το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου

Η σορός αγνοούμενου ναυτικού εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (26.11) κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Λέσβου. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 12 υπολοίπων ναυτικών.

Στο RAPTOR επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (Ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι) και μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο πλοίαρχος του bulk carrier είχε δήλωσε αρχικά μηχανική βλάβη και στη συνέχεια μικρή κλίση του πλοίου. Ενεργοποίησε το σήμα κινδύνου mayday σε παραπλέοντα σκάφη αλλά το RAPTOR χάθηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω του έντονου κυματισμού στη θαλάσσια περιοχή, το πλοίο πιθανόν να πήρε νερό στα αμπάριά του μετατοπίζοντας το φορτίο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx8te46d2l95)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ