Ελλαδα

Απάτη - μαμούθ άνω των 8 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ - Πώς δρούσαν 227 εταιρείες

Εξιχνιάστηκαν πάνω από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάδρομος νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ άνω των 8 εκατ. ευρώ - Πώς δρούσαν 227 εταιρείες για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία

Υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ αποκαλύφθηκε από τις αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15.11) το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ζημία άνω των 8 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό, από εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων -227- εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από -71.000- περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους -8.237.193,71- ευρώ.

Πώς δρούσαν οι εταιρείες

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη. Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρίες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Εν συνεχεία, οι εταιρίες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί -101- υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ -40- από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

«Η ΕΛ.ΑΣ. εξυχνίασε κακουργηματική απάτη, με πάνω από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία άνω των 8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Η δικογραφία σε βάρος νομίμων εκπροσώπων 227 εταιριών υποβλήθηκε στην Εισαγγελία. Όσοι προκαλούν ζημιά σε Δημόσιους Οργανισμούς, όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν στο σκοτάδι, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται ξεκάθαρα και ηχηρά προς κάθε κατεύθυνση. Συγχαρητήρια στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφεραν εις πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη υπόθεση», τόνισε σε δήλωση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής αστυνομίας, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, εκ των οποίων τα 40 από αυτά αφαιρέθηκαν ήδη από το ειδικό μητρώο μητρώο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ