Ελλαδα

«Βρέθηκαν νεκροί, δεμένοι στις θέσεις τους»: Πώς έγινε το δυστύχημα με το αεροσκάφος στα Χανιά

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την τραγωδία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αεροσκάφος στον βυθό του Μάλεμε στα Χανιά
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα - Γιατί έπεσε το αεροσκάφος © neakriti.gr

Χανιά: Δύο νεκροί από πτώση αεροσκάφους στο Μάλεμε - ο εντοπισμός των νεκρών και τα πρώτα στοιχεία για την τραγωδία

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο άνδρες ηλικίας 61 και 66 ετών μετά την πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θάλασσα στο Μάλεμε των Χανίων το βράδυ της Πέμπτης (9.11). Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους, δεμένοι στις θέσεις τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, το αεροσκάφος βρέθηκε σε βάθος μόλις λίγων μέτρων και ναυαγοσώστες που προσέγγισαν στο σημείο, περίπου 300 μέτρα από την ακτή. Στην καμπίνα εντόπισαν δεμένους τους δύο επιβαίνοντες και τους ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Προσπάθησε να προσγειωθεί στο Μάλεμε

Το μικρό αεροπλάνο της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, είχε απογειωθεί από την Κωπαΐδα με προορισμό τα Χανιά και είναι άγνωστο το γιατί προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε αντί για το αεροδρόμιο Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν έφτασαν στην περιοχή είχε νυχτώσει και προκειμένου να προσγειωθούν, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Στο σημείο έσπευσαν ναυαγοσώστες που ενημερώθηκαν απο τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, δυο παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια και ένα αλιευτικό σκάφος.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του προέδρου αερολέσχης Χανίων, πιθανόν ο πιλότος να αποπρασανατολίστηκε και να νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια ενώ κατευθυνόταν προς τη θάλασσα.

«Δεν είχαν κάνει προσπάθεια να βγουν» - Ποιος ήταν ο πιλότος του αεροσκάφους

«Λεγόταν Θεόδωρος Πάντος, ήταν πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Δεν έχει σχέση με τους αγώνες, ούτε θα λάμβανε μέρος. Τον περίμενε κάποιος άνθρωπος στο Μάλεμε από άλλη αερολέσχη και μας ενημέρωσε ότι καθυστερεί. Ενώ είχε κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Σούδας, πήγε στο Μάλεμε. Εδώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο του είχε τέτοιες δυνατότητες και ο ίδιος δεν νομίζω να ήταν εκπαιδευμένος για νυχτερινή προσγείωση», δήλωσε ο Παναγιώτης Τζαράκης, πρόεδρος αερολέσχης Χανίων για την ταυτότητα του νεκρού πιλότου. 

Στην ερώτηση, πώς συνέβη το ατύχημα, ο κ. Τζαράκης έκανε την εικασία ότι ο πιλότος αποπροσανατολίστηκε: «Έκανε στροφή για προσγείωση και πιθανόν να έπαθε αποπροσανατολισμό. Πιθανόν νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια αλλά κατευθυνόταν προς τη θάλασσα. Επειδή είδα τη συντριβή, ήταν τόσο έντονη που αποκλείεται να μπορούσαν να κάνουν κάτι».

Ο διασώστης Παύλος Λιτινάκης, ανέσυρε τους δύο άνδρες, τον 66χρονο κι έναν 61χρονο νεκρούς από τη θάλασσα. «Δεν ήταν πολύ βαθιά, ήταν στα δυόμιση με τρια μέτρα βάθος και το αεροσκάφος είχε αναποδογυρίσει. Δεν είχαμε προετοιμαστεί όμως, νομίζαμε ότι είχαν προλάβει να πέσουν στο νερό οι επιβάτες. Οι άνθρωποι όμως δεν είχαν κάνει καμιά προσπάθεια να βγουν, ήταν δεμένοι μέσα. Τους απεγκλώβισα με την ανάσα, χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Είχαν χτυπήματα στο πρόσωπο, ίσως να είχαν χάσει τις αισθήσεις τους ή και τη ζωή τους στην πρόσκρουση».

«Βρέθηκαν σε βάθος 2,5 μέτρων» - Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα μεταφέρει τα στοιχεία για το δυστύχημα με δύο νεκρούς στο Μάλεμε και σημειώνει ότι οι σοροί των δύο ανδρών εντοπίστηκαν σε βάθος 2,5 μέτρων. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για πτώση εναέριου μέσου στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων ν. Κρήτης, με δύο (02) επιβαίνοντες.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του εναέριου μέσου και των επιβαινόντων του, από περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηρά, ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν και δύο (02) παραπλέοντα Κρουαζιερόπλοια.

Ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοδυτικά αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων, σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων, ένα ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Οι επιβάτες του, ηλικίας 61 και 66 ετών απεγκλωβίστηκαν από ναυαγοσώστη και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κολυμβαρίου, παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Προανάκριση, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ