Ελλαδα

«Πόλεμος» για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων - Τι αναφέρει η «Ελληνικό Μετρό»

Η εταιρεία κάνει λόγο για κλάδεμα και μεταφύτευση δέντρων, όχι κοπή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορεία στα Εξάρχεια κατά της κοπής δέντρων στην πλατεία
Πορεία στα Εξάρχεια κατά της κοπής δέντρων στην πλατεία © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέα συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα στα Εξάρχεια κατά της κοπής δέντρων - Πολιτική αντιπαράθεση για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Αναβιώνει η κόντρα με αφορμή τα έργα για την κατασκευή του σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, με πορείες να λαμβάνουν χώρα σήμερα και τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να τάσσεται κατά της κοπής δέντρων.

Από τη μεριά της, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. (τέως Αττικό Μετρό) διαψεύδει τα περί κοπής δέντρων, κάνοντας λόγο για κλάδεμα «περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της Υφιστάμενης Εργοταξιακης περιφράξεις και προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων».

Μετά τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων, η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα δέντρα αυτά, αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών για τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ θα φυτευτούν 2.000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, επιπλέον αυτών που η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να φυτεύσει σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στο πλαίσιο αποκατάστασης της Πλατείας για τη διατήρηση του ισοζυγίου.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κατά τη σύνταξη των μελετών για τη δημοπράτηση των έργων που αφορούν στα επίπεδα οδού, δηλαδή τις αναπλάσεις των πλατειών, εντάσσει τις κατασκευές (είσοδο, ανελκυστήρα, φρέατα αερισμού, κλίμακες, κ.λ.π.) στην αρχική φιλοσοφία των πλατειών, με γνώμονα τον τοπιακό σχεδιασμό, διατηρώντας τα κυρίαρχα στοιχεία τους, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αγάλματα/προτομές και βεβαίως το πράσινο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και εκσυγχρονίζοντας το σύνολο του εξοπλισμού. Σέβεται δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό και τον εμπλουτίζει με τις απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της υπόγειας παρουσίας σταθμού μετρό. Για την πλατεία Εξαρχείων οι απολήξεις αυτές καταλαμβάνουν αρκετά λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της πλατείας. Συγκεκριμένα στο σταθμό "Εξάρχεια" η επιφάνεια των εγκαταστάσεων Μετρό (σκάλες, ασανσέρ, φρεάτια εξαερισμού, κ.λ.π.) θα είναι 243,00 μ2 από τα 2.984 μ2 της πλατείας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το έργο κράτησε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα (συνολικά 8 μήνες) και ότι κατά το διάστημα αυτής δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε αντίρρηση για την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων.

Νέα πορεία το απόγευμα στα Εξάρχεια

Μετά την πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, νέα συγκέντρωση και πορεία στα Εξάρχεια έλαβε χώρα και το απόγευμα της Δευτέρας (06/11).

Το ραντεβού της συγκέντρωσης ήταν στις 18.30 στα σκαλιά της Καλλιδρομίου. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και ξεκίνησαν πορεία στα στενά της περιοχής με κεντρικό σύνθημα «τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά».

«Πόλεμος» για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων - Τι αναφέρει η «Ελληνικό Μετρό»
«Πόλεμος» για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων - Τι αναφέρει η «Ελληνικό Μετρό»
«Πόλεμος» για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων - Τι αναφέρει η «Ελληνικό Μετρό»
«Πόλεμος» για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων - Τι αναφέρει η «Ελληνικό Μετρό»

Υπενθυμίζεται πως ένταση επικράτησε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στην πλατεία των Εξαρχείων, καθώς μηχανήματα του υπουργείο Υποδομών βρέθηκαν στο σημείο για να κάνουν εργασίες στα δέντρα, προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα για το Μετρό. Ωστόσο, στο σημείο προσήλθαν κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τις εργασίες.

Εξάρχεια: Ξεκίνησε η κοπή δέντρων για τα έργα του μετρό - Διαμαρτύρονται έντονα οι κάτοικοι - Κριτική ασκούν Χάρης Δούκας και ΣΥΡΙΖΑ.
Διαμαρτυρίες προκάλεσε η κοπή δέντρων για τα έργα του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
Εξάρχεια: Ξεκίνησε η κοπή δέντρων για τα έργα του μετρό - Διαμαρτύρονται έντονα οι κάτοικοι - Κριτική ασκούν Χάρης Δούκας και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περιοχή των Εξαρχείων έσπευσαν κάτοικοι, αλλά και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη - Χάρη Δούκα

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξαπέλυσε «επίθεση» κατά του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, με αφορμή την ανάρτησή του για την κοπή των δέντρων στα Εξάρχεια, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για το Μετρό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «φαιδρή ανάρτηση» του Χάρη Δούκα, ενώ ανέφερε πως «Δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους».

Από τη μεριά του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για τετελεσμένα, προσθέοντας ότι «κάθε δέντρο που κόβεται στην Αθήνα αφαιρεί ανάσες ζωής».

Την ίδια ώρα, ο κ. Δούκας ζήτησε από την ανάδοχη εταιρεία να «σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους» και καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δήμαρχο να πραγματοποιήσει διαβούλευση για το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε πως βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής προκειμένου να καταθέσει μήνυση, καθώς -όπως είπε- ζήτησαν τις άδειες και δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Εξάρχεια: Προσωρινό «φρένο» στην κοπή δέντρων ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Προσωρινή διακοπή του έργου του μετρό στα Εξάρχεια μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων συνιστά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ωστόσο δεν πρόκειται για δεσμευτική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση, με βάση την οποία πραγματοποιεί τις εργασίες το συνεργείο στην πλατεία Εξαρχείων, υπεγράφη με την Περιφέρεια Αττικής και σχετίζεται με την αποψίλωση πρασίνου στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ