Ελλαδα

Η στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μικρές ζημιές σε χωριά, έπεσε η ψευδοροφή στο Α.Τ. Μαντουδίου - Συνεχείς μετασεισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμική δραστηριότητα στην Κεντρική Εύβοια
Σεισμική δραστηριότητα στην Κεντρική Εύβοια © Γεωδυναμικό Ινσιτούτο

Εύβοια: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι στα χωριά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ - Κλειστά σχολεία σήμερα, μικρές ζημιές και κατολισθήσεις σε επαρχικούς δρόμους

Στη δημοσιότητα έχουν έρθει τα πρώτα βίντεο από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν μικροζημιές (σπασμένα τζάμια, πτώση αντικειμένων) στα χωριά γύρω από το Μαντούδι, καθώς και μικρές κατολισθήσεις σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά. Κάτοικοι και μαθητές βγήκαν στους δρόμους, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στο Προκόπι Ευβοίας.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό και είναι φυσική η μετασεισμική ακολουθία.

Δείτε τα βίντεο:

Η στιγμή που ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «χτυπά» την Εύβοια
Eviathema.gr - Η στιγμή του σεισμού σε κατάστημα στα Ψαχνά Ευβοίας

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, η συγκεκριμένη περιοχή κοντά στο Προκόπι Μαντουδίου-Λίμνης έχει έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας στην ΕΡΤ.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς. Πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», ανέφερε επίσης.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί - και πράγματι έχουν σημειωθεί ήδη δεκάδες στην περιοχή.

Προς τους κατοίκους, η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή, επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwoyu260i8o1)

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, έγραψε στο Facebook ότι, σύμφωνα με την ανάλυσή του, η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική», προσθέτοντας πως «θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι' αυτό «απαιτείται προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

Κατά τον Άκη Τσελέντη, αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια: 1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει...

Posted by Akis Tselentis on Friday, November 3, 2023

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο Action24: «Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς».

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση η εστία που δημιουργήθηκε σήμερα στην Εύβοια», κατέληξε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwp1wy0kafcx)

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενώ είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν μετασεισμοί» δήλωσε στον Lamia Polis 87.7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε στο Προκόπι που έγινε, είναι μία μικρή λεκάνη που κατεβαίνει το ποτάμι αλλά η περιοχή δεν έχει κάποιο ρήγμα. Καταλήγουν όμως εκεί ρήγματα από το Αιγαίο. Συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια να είναι προσεκτικοί, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για μερικές μέρες.

Κλειστά σχολεία σήμερα

Μικρές κατολισθήσεις σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά της κεντρικής Εύβοιας, χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μετά τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ.

Σε κάποια σπίτια και καταστήματα δημιουργήθηκαν ρωγμές και έπεσαν τζαμαρίες, ενώ έπεσε η ψευδοροφή στο Α.Τ. Μαντουδίου στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Η στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με αστυνομικούς, πυροσβέστες και τις δημοτικές αρχές, πραγματοποιώντας ελέγχους στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι για πιθανές ζημιές και καταπτώσεις.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ., με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι, όμως, συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ