Ελλαδα

Πώς οι πλημμύρες της Θεσσαλίας θα επηρεάσουν τις τιμές των ψαριών

Τι εκτιμούν αλιείς και ιχθυέμποροι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς οι πλημμύρες της Θεσσαλίας θα επηρεάσουν τις τιμές των ψαριών
Πώς οι πλημμύρες της Θεσσαλίας θα επηρεάσουν τις τιμές των ψαριών © SOOC

Θεσσαλία: Πώς οι πλημμύρες θα επηρεάσουν τις τιμές των ψαριών - Τι εκτιμούν αλιείς και ιχθυέμποροι

Για ένα μεγάλο, έμμεσο θύμα των πλημμυρών που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, μιλούν αλιείς και ιχθυέμποροι στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας πως αν και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου, οι καταναλωτές έχουν θορυβηθεί και σταμάτησαν να αγοράζουν ψάρια.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο κόσμος είδε κάποιες εικόνες με τη νεκρή αγελάδα στον Θερμαϊκό και όλα αυτά που κατέληξαν στη θάλασσα, μετά τις πλημμύρες, και φοβάται να αγοράσει ψάρια» τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιάννης Μαρίτσας, πρόεδρος του τοπικού αλιευτικού συνεταιρισμού «Αγία Παρασκευή», στη Νέα Μηχανιώνα.

«Μια ψόφια αγελάδα δεν μπορεί να μολύνει όλο το Θερμαϊκό. Εδώ πεθαίνουν κάθε μέρα χιλιάδες τόνοι ψάρια και γεννιούνται αλλά τόσα… Δεν μολύνεται έτσι η θάλασσα!» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρίτσας.

«Η μείωση του τζίρου των αλιέων είναι πάνω από 50%, σε μια χρονιά που έχει λιγότερα ψάρια και παραδόξως οι τιμές είναι 25% με 30% πιο χαμηλές από πέρυσι» σημειώνει και προσθέτει: «Οι τιμές μειώθηκαν κυρίως στον μπακαλιάρο, στην κουτσομούρα και τη γαρίδα. Για να καταλάβετε, ο μπακαλιάρος κυμαινόταν από 10 έως 11 ευρώ και εμείς πουλάμε τώρα στους εμπόρους 7 και 8 ευρώ το κιλό».

«Δεν αγοράζει ο κόσμος ψάρια. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης στην ιχθυόσκαλα που πουλιούνται τα ψάρια. Όταν είχε πολλά ψάρια, η τιμή έπεφτε. Τώρα, λόγω της κατάστασης, κι ενώ δεν έχει πολλά ψάρια, η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή» υπογραμμίζει ο κ. Μαρίτσας.

«Το μεγάλο, έμμεσο θύμα ήταν η αλιεία, διότι ξεκίνησε ο κόσμος -όχι ηθελημένα ή εκ προθέσεως- άρχισε να λέει ότι οι θάλασσες μολύνθηκαν, ότι τα ψάρια έχουν δηλητηριαστεί και καταλαβαίνετε ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με αυτή την παραπληροφόρηση» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυεμπόρων Βορείου Ελλάδος Γιάννης Θεριουδάκης.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες πήραν δείγματα από όλες τις θάλασσες και τις περιοχές αλίευσης και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Η πτώση των πωλήσεων είναι πάνω από 50% και η μείωση των τιμών είναι πάνω από 30% με 40%. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 50% το εισόδημα όλων όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο» σημειώνει ο κ. Θεριουδάκης.

Στατιστικά, ο Έλληνας καταναλωτής εμπιστεύεται από 75% έως 80% την ελληνική παραγωγή, εν αντιθέσει με τον Ευρωπαίο, ο οποίος εμπιστεύεται την τοπική του παραγωγή 35-40%, διευκρινίζει ο κ. Θεριουδάκης και εξηγεί πως στο ιχθυεμπόριο «ήμασταν σε καλό επίπεδο και πρέπει να επανέλθουμε πίσω στους κανονικούς ρυθμούς της αγοράς».

«Ζητάμε να μας ενισχύσει οικονομικά η πολιτεία για να βγάλουμε τη ζημία. Δεν ζητάμε εμείς να έχουμε κέρδος από αυτή την ιστορία, γιατί τώρα δουλεύουμε και τα έξοδα τρέχουν. Να πληρώσουμε τους μισθούς, τις ασφάλειες, τα πετρέλαια και τα έξοδα θέλουμε. Δεν μένει τίποτα στο σκάφος» τονίζει ο κ. Μαρίτσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ