Ελλαδα

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου 1986 «έφυγε» ο σπουδαίος Μίμης Φωτόπουλος

Μας χάριζε το ταλέντο του επί πέντε δεκαετίες

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μϊμης Φωτόπουλος μπροστά από καθρέφτη στο καμαρίνι του
Σαν σήμερα πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, ο Μίμης Φωτόπουλος © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου: Ο Μίμης Φωτόπουλος πέθανε το 1986 - Από τον κινηματογράφο του '40 στις βιντεοταινίες και την Τέχνη του κολάζ

Ο Μίμης Φωτόπουλος μάς μοίρασε απλόχερα το ταλέντό του για περισσότερα από 50 χρόνια. Συνεπής στην Τέχνη του, έπαιξε σε διαφορετικά είδη ταινιών, κινήθηκε από το δράμα προς την κωμωδία, από τα ασπρόμαυρα φιλμ στην εποχή της βιντεοκασέτας. Κοινή συνισταμένη η χαρισματική, επιβλητική και άλλοτε ξεκαρδιστική παρουσία του στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του στο φιλμ «Μπετόβεν και Μπουζούκι», την «Κάλπικη Λίρα» ή το διαφορετικό «Θέατρο της Δευτέρας», όπου υποδύθηκε τον Δον Καμήλο στο ομώνυμο έργο.

Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου το 1986 σε ηλικία 73 ετών. 

Μίμης Φωτόπουλος: Το παιδί από τη Ζάτουνα που κατέκτησε τον κινηματογράφο

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας και ήταν γιος του Νικολάου Φωτόπουλου και της Άννας Παπαδοπούλου από το Αίγιο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το β' έτος σπουδών, το 1933. 

Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ. Στα Δεκεμβριανά, όμηρος των Άγγλων εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα ως το Μάρτιο του 1945.

Το 1953 δημιούργησε τον δικό του θίασο και περιόδευσε σε Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Γερμανία. Υπηρέτησε επί 50 χρόνια το θέατρο παίζοντας μεγάλους ρόλους της κλασικής δραματουργίας σε έργα του Μολιέρου, του Τσέχοφ, του Γκόγκολ, του Ίψεν αλλά και σε κωμωδίες του Αριστοφάνη. Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σημαντική ήταν η συμμετοχή του στο «Βυσινόκηπο» του Τσέχοφ, στις “Αγριόπαπιες” του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης κ.α.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1948 στη «Μαντάμ Σουσού» του Τσιφόρου. Συμμετείχε σε πάνω από 100 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο. Από τις μεγάλες του επιτυχίες θεωρούνται οι ταινίες: «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές», «Κάλπικη Λίρα», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Το Σωφεράκι», «Ο γρουσούζης», «Ο Θόδωρος και το Δίκανο» κ.ά. Εμφανίστηκε, επίσης, και στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Ο θείος μας ο Μίμης» (1984). Πολύπλευρος καλλιτέχνης ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία βιβλία αυτοβιογραφικού χαρακτήρα και δύο θεατρικά έργα. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και την ιδιότυπη τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων. Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1986.

Ο Μίμης Φωτόπουλος παίζει τάβλι με ένα ακόμη άνδρα και φαίνεται να εκνευρίζεται
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και Πρόεδρος του Δ. Σ. Άρματος Θέσπιδος. 

Ο Μίμης Φωτόπουλος και τα κολάζ

Ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ / ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΚΟΛΑΖ ΜΕΧΡΙ 23/5 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 10.00-14.00 Τετάρτη, Παρασκευή:...

Posted by Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη "Ντίνος Κατσαφάνας" on Monday, May 13, 2019

Ο Μίμης Φωτόπουλος είχε πει σε συνέντευξή του για την Τέχνη του: «Ήμουν τυχερός που γεννήθηκα σ' αυτή τη χώρα του ονείρου που λέγεται Ελλάδα. Έτσι την έβλεπα από παιδί και έτσι τη βλέπω ακόμη. Έζησα και σ' αυτή τη γοητευτική πόλη που τη λέγανε παλιά Αθήνα. Ταξιδεύοντας με το θίασό μου γνώρισα πιθαμή προς πιθαμή αυτόν τον ευλογημένο τόπο και λυπόμουνα που είχα μόνο δυο μάτια και δεν μπορούσα να τον χορτάσω. Γνώρισα ένα πλήθος από χαρακτήρες και τύπους ανθρώπων, και τ' ανθρώπινα λουλούδια που τα λένε γυναίκες. Έζησα απίστευτα γεγονότα στη ζωή μου. Ήρθε όμως μια μέρα, που όλα αυτά ήθελαν να βγουν στο φως, να τα δούνε και αυτοί που τους είναι άγνωστα όλα αυτά. Τη ζωή μου την έχτισα πετραδάκι-πετραδάκι, το ίδιο και τους ρόλους μου στο θέατρο. Κι αυτά τα εκατοντάδες σχήματα και χρώματα που είναι μέσα μου, ήθελα να τα χτίσω πετραδάκι-πετραδάκι, γι' αυτό διάλεξα τα γραμματόσημα. Όταν συνταιριάζω τα κομματάκια, νομίζω πως είμαι ένας μικρός θεός, που παίρνει κάτι άχρηστα χαρτάκια και φέρνει στο φως ένα κομμάτι από τον κόσμο που κρύβεται μέσα του». 

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε τραπέζι όπου έχει τα σύνεργά του για την Τέχνη του κολάζ στην οποία αφιερώθηκε παράλληλα με την υποκριτική
Ο Μίμης Φωτόπουλος λάτρευε το κολάζ και υπηρέτησε και αυτήν την Τέχνη με πάθος, παράλληλα με την υποκριτική © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Έβαλε τη γραβάτα του, ξάπλωσε στο κρεβάτι και πέθανε»

Η Άννα Φωτοπούλου το 2022 είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Documento» για τον πατέρα της, Μίμη Φωτόπουλο. Μεταξύ άλλων, είχε περιγράφει τις τελευταίες του στιγμές: «Το προηγούμενο βράδυ, 28η Οκτωβρίου, ήμασταν όλοι μαζεμένοι και βλέπαμε κάτι επετειακές ταινίες στην τηλεόραση, με τις οποίες γελούσαμε. Τίποτα δεν προϊδέαζε για το τέλος με τόσα γέλια που κάναμε. Το πρωί που ξύπνησε για να πάει στη δουλειά του, ζήτησε απ’ τη μάνα μου μια γραβάτα. Τον είδε που βγήκε απ’ το μπάνιο και πήγαινε για να ντυθεί. Τον βρήκε ντυμένο πάνω στο κρεβάτι σαν να κοιμόταν. Δεν έδειχνε σαν να ζαλίστηκε και να έπεσε. "Μίμη, τι έπαθες;" τον ρωτάει. Καμία απάντηση. Άρχισε να τον ταρακουνάει! Ειδοποιηθήκαμε όλοι ότι κάτι έπαθε ο παππούς! Ήρθε ο γιατρός και του έκανε μια ένεση στην καρδιά, αδρεναλίνης προφανώς, ήδη όμως είχε "φύγει"…Είχε κιτρινίσει…Καλέσαμε και το 166, αλλά το έδιωξε ο γιατρός του, δεν χρειαζόταν πια κανένα νοσοκομείο. Και κάτω να τον περιμένουν οι συνάδελφοί του που θα πήγαιναν για το διαφημιστικό, η Καφαντάρη και ο Μαυρομάτης. Πήγε κάτω κάποιος από μας και τους είπε: "Ο Μίμης πέθανε"…Τρελάθηκαν! Όλα έγιναν στις 8.20 το πρωί, αλλά εκείνοι ειδοποίησαν αμέσως το ΣΕΗ. Στις 9 άρχισαν να το λένε τα ραδιόφωνα: "Πέθανε ο Μίμης Φωτόπουλος"! Στο μεταξύ, γύρω στις 8, τον είχε δει μια γειτόνισσα που είχε βγει στο μπαλκόνι και χαιρετήθηκαν. Ακούει αυτή μία ώρα μετά ότι πέθανε ο Φωτόπουλος και σκέφτηκε ότι λένε ανακρίβειες και θα τρελαθεί η γυναίκα του άμα το πάρει είδηση. Σας λέω τώρα τι σημαίνει ανακοπή, οξύ έμφραγμα…Και μήπως νομίζετε ότι το συνειδητοποιείς εύκολα; Όταν χάνεις έτσι ξαφνικά τον άλλον, είναι τεράστιο σοκ. Ο Μίμης δεν ήταν πολύ μεγάλος, 73 ετών πέθανε…». 

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου - Γεγονότα

  • 539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας εισέρχεται στη Βαβυλώνα και επιτρέπει στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
  • 312 - Μετά τη νίκη του στη μάχη της Μιλβίας γέφυρας, ο Κωνσταντίνος Α΄ εισέρχεται στη Ρώμη, όπου ο λαός τον υποδέχεται με ενθουσιασμό. Το σώμα του Μαξέντιου αλιεύεται από τον Τίβερη και αποκεφαλίζεται.
  • 437 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη τη Λικινία Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄, ενώνοντας τους δύο κλάδους της δυναστείας του Θεοδοσίου.
  • 969 - Τα βυζαντινά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντιόχεια της Συρίας.
  • 1591 - Εκλέγεται ο Πάπας Ιννοκέντιος Θ΄.
  • 1611 - Οι Ρώσοι αποτίνουν φόρο τιμής στον βασιλιά Σιγισμούνδο Γ΄ της Πολωνίας.
  • 1618 - Ο Άγγλος τυχοδιώκτης, συγγραφέας και αυλικός Ουόλτερ Ράλεϊ αποκεφαλίζεται για συνωμοσία κατά του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας.
  • 1675 - Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το μακρύ s (∫) ως σύμβολο του ολοκληρώματος στο λογισμό.
    1787 - Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Ντον Τζοβάννι κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
  • 1795 - Οι Αυστριακοί επικρατούν των Γάλλων μετά από πολύμηνη πολιορκία του Μάιντς στο πλαίσιο του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού.
  • 1863 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: δυνάμεις της Ένωσης υπό τον στρατηγό Οδυσσέα Γκραντ αποκρούουν επίθεση των Συνομόσπονδων, ανοίγοντας έτσι γραμμή εφοδιασμού προς την Τσαττανούγκα (Τενεσσί).
  • 1888 - Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την οποία διασφαλίζεται η ελεύθερη θαλάσσια διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.
  • 1922 - Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ της Ιταλίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.
  • 1923 - Η Τουρκία γίνεται δημοκρατία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  • 1929 - Κραχ της Γουόλ Στριτ: καταρρέει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αρχίζει η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929.
  • 1944 - Η 1η πολωνική τεθωρακισμένη μεραρχία απελευθερώνει τη Μπρέντα στην Ολλανδία.
  • 1953 - Αεροσκάφος Douglas DC-6 της British Commonwealth Pacific Airlines συντρίβεται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, με απολογισμό 19 νεκρούς.
  • 1955 - Το Σοβιετικό θωρηκτό Νοβοσιίσκ εξαπέλυσε κύμα κατά μιας νάρκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
  • 1956 - Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στο Σινά και πιέζουν της αιγυπτιακές δυνάμεις προς τη Διώρυγα του Σουέζ.
  • 1959 - Ένα Douglas DC-3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη, συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του κοντά στην Αυλώνα Αττικής. Και οι 18 επιβαίνοντες είναι νεκροί.
  • 1960 - Ο Κάσσιους Κλέυ (αργότερα γνωστός ως Μοχάμεντ Άλι) κερδίζει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα.
  • 1961 - 4.640.512 Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Ε.Ρ.Ε. με ποσοστό 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου έρχεται δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και ακολουθεί το ΠΑΜΕ με 14,63% και 24 έδρες.
  • 1961 - Η Συρία αποσύρεται από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.
  • 1964 - Η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκα και της Ζανζιβάρης μετονομάζεται σε Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.
  • 1966 - Καταστρεπτικός σεισμός χτυπά την περιοχή Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό 1 νεκρό, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγους.
  • 1969 - Ο πρώτος σύνδεσμος υπολογιστή σε υπολογιστή κατοχυρώνεται από την ARPANET.
  • 1988 - Ο Πακιστανός στρατηγός Ραχιμουντίν Καν παραιτείται από την θέση ως Κυβερνήτης του Σιντ, έπειτα από σειρά προσπαθειών του Προέδρου του Πακιστάν, Γκουλάμ Ισκάκ Καν, να περιορίσει τις δυνάμεις που είχε συσσωρεύσει.
  • 1998 - Απαρτχάιντ: ο «Φορέας Αλήθειας και Συμφιλίωσης» στη Νότια Αφρική παρουσιάζει την αναφορά του, καταδικάζοντας και τις δύο πλευρές για διαπράξεις κτηνωδίας.
  • 2004 - Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν όπου λαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 και αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α.
  • 2004 - Στη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράφουν τη Συνθήκη που εγκαθιδρύει το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
  • 2005 - Βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί της Ινδίας σκοτώνουν πάνω από 60 άτομα.

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου - Γεννήσεις

  • 1507 - Φερντινάνδο Άλβαρο δε Τολέδο, Ισπανός ευγενής
  • 1879 - Φραντς φον Πάπεν, Γερμανός πολιτικός
  • 1882 - Ζαν Ζιρωντού, Γάλλος συγγραφέας
  • 1897 - Γιόζεφ Γκαίμπελς, Γερμανός πολιτικός
  • 1914 - Πατριάρχης Σόφιας Μάξιμος
  • 1926 - Νετσμεττίν Ερμπακάν, Τούρκος πολιτικός
  • 1929 - Γεβγκένι Πριμακόφ, Ρώσος πολιτικός
  • 1930 - Νίκη ντε Σαιν Φαλ, Γαλλίδα καλλιτέχνης
  • 1938 - Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, Λιβεριανή πολιτικός
  • 1940 - Γιάννης Θεωνάς, Έλληνας πολιτικός
  • 1940 - Φρίντα Μποκαρά, Γαλλίδα τραγουδίστρια
  • 1947 - Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1949 - Πολ Όρνντορφ, Αμερικανός παλαιστής
  • 1950 - Αμπντουλάχ Γκιούλ, Τούρκος πολιτικός
  • 1959 - Τζον Μαγκουφούλι, Τανζανός πολιτικός
  • 1969 - Γιώργος Δώνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1969 - Ελένη Μενεγάκη, Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια
  • 1970 - Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
  • 1971 - Γουινόνα Ράιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1973 - Ρομπέρ Πιρές, Γάλλος ποδοσφαιριστής
  • 1977 - Βαγγέλης Καούνος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1977 - Βασίλης Μπισμπίκης, Έλληνας ηθοποιός
  • 1980 - Μπεν Φόστερ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1981 - Γιώργος Φωτάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1998 - Λανς Στρολ, Καναδός οδηγός αγώνων

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου - Θάνατοι

  • 606 - Κυριακός Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  • 1268 - Κορραδίνος, βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
  • 1321 - Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν, βασιλιάς της Σερβίας
  • 1590 - Ντιρκ Κούρνερτ, Ολλανδός φιλόσοφος, θεολόγος και πολιτικός
  • 1618 - Ουόλτερ Ράλεϊ, Άγγλος στρατιωτικός και εξερευνητής
  • 1783 - Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός
  • 1869 - Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, Έλληνας αγωνιστής
  • 1905 - Ετιέν Ντεμαρτό, Καναδός αθλητής
  • 1911 - Τζόζεφ Πούλιτζερ, Ούγγρος πολιτικός και εκδότης
  • 1936 - Ραμίρο Λεντέσμα, Ισπανός πολιτικός
  • 1949 - Γεώργιος Γκουρτζίεφ, Αρμένιος μυστικιστής
  • 1950 - Γουσταύος Ε΄, βασιλιάς της Σουηδίας
  • 1965 - Μεχντί μπεν Μπαρκά, Μαροκινός πολιτικός
  • 1972 - Βίκτορ Μίλνερ, Αμερικανός κινηματογραφιστής
  • 1979 - Κωνσταντίνος Μαρής, Έλληνας πολιτικός
  • 1981 - Στυλιανός Μαυρομιχάλης, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός
  • 1986 - Νίκος Αγγελάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1986 - Μίμης Φωτόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
  • 1993 - Λουκάς Μούσουλος, Κύπριος μηχανικός
  • 1997 - Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος, Έλληνας αστροφυσικός
  • 2006 - Μαρία Καλουτά, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 2007 - Κριστιάν ντ' Οριολά, Γάλλος ξιφομάχος
  • 2021 - Ροσάνο Ρουμπικόντι Ιταλός ηθοποιός
  • 2021 - Πουνίθ Ρατζκούμαρ Ινδός ηθοποιός
  • 2021 - Κλεμάν Μουαμπά Κονγκολέζος πολιτικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ