Ελλαδα

Στη θρυλική θαλαμηγό «Christina O.» η Angelina Jolie (βίντεο)

Τελευταία ημέρα γυρισμάτων σήμερα στο Κατάκολο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Angelina Jolie ανέβηκε σήμερα στη θαλαμηγό του Ωνάση, Christina O.
Η Angelina Jolie στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, Christina O. © ilialive.gr

Angelina Jolie: Τα γυρίσματα στο Κατάκολο για την ταινία «Maria» - Στη θρυλική θαλαμηγό «Christina O» η σταρ του Χόλιγουντ

Η Angelina Jolie (Αντζέλινα Τζολί) βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία για τα γυρίσματα της ταινίας «Maria». Η ηθοποιός θα υποδυθεί τη σπουδαία Μαρία Κάλλας και για τις ανάγκες των κινηματογραφικών σετ βρέθηκε στη θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, «Christina O.», που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο Κατάκολο. 

Όπως θα δείτε στα πλάνα από το ilialive.gr, η Angelina Jolie ανέβηκε στο σκάφος χωρίς να φορά την περούκα με την οποία υποδύεται τη Μαρία Κάλλας, φορώντας απλά ρούχα. Στις φωτογραφίες του τοπικού μέσου καταγράφεται και η άφιξη του σκηνοθέτη της ταινίας Πάμπλο Λαρέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνέχεια των γυρισμάτων αναμένεται στη Βουδαπέστη. 

Η Angelina Jolie ανεβαίνει τα σκαλιά της θαλαμηγού Christina O. με απλό ντύσιμο και χωρίς την περούκα της Κάλλας
Η Angelina Jolie βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στον Πύργο Ηλείας © ilialive.gr
Η επιβίβαση του σκηνοθέτη της ταινίας Πάμπλο Λαρέν
O σκηνοθέτης της ταινίας Maria, Πάμπλο Λαρέν, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να αποδώσει στη μεγάλη οθόνη τη ζωής της σπουδαίας Μαρίας Κάλλας © ilialive.gr

Angelina Jolie: Ποια είναι η ιστορική θαλαμηγός Christina O. στην οποία επιβιβάστηκε

Η Christina O είναι μηχανοκίνητη θαλαμηγός που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Έχει μήκος 99,13 μέτρα και το 2022 ήταν η 59η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο.  Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε τη φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να τη μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.

Ο Ωνάσης με τη διαθήκη του άφηνε τη θαλαμηγό στην κόρη του Χριστίνα. Σημείωνε, όμως, ότι αν για κάποιον λόγο εκείνη δεν ήθελε τη θαλαμηγό, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση στον εκάστοτε αρχηγό του κράτους.

Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε "Αργώ", ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει. Παρέμενε δεμένη σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού και, με τα χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις την ξεπέρασαν όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, την ταχύτητα και τις σύγχρονες απαιτήσεις για κλιματισμο.

Το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, Τζον Παπανικολάου, θα αγόρασει την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και θα ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει, αποκαθιστώντας το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ