Ελλαδα

Στο «κόκκινο» η παραβατικότητα ανηλίκων - Οι τρεις άξονες του ΥΠΡΟΠΟ για την αντιμετώπιση

Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν 1.201 υποθέσεις

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγόρι με τα χέρια στο πρόσωπό του - Εικόνα που παραπέμπει σε bullying και βία
Ο ποινικός στιγματισμός του ανηλίκου © Unsplash / Francisco Gonzalez

Παραβατικότητα ανηλίκων: Τρεις άξονες για την αντιμετώπιση - Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Εκστρατεία αντιμετώπισης του φαινομένου της παραβατικότητας ανηλίκων ξεκινά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δείκτες εγκληματικότητας από παιδιά που τον τελευταίο χρόνο έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Αυτό τουλάχιστον ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του με υψηλόβαθμους αστυνομικούς και άλλα στελέχη του Υπουργείου ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στο επίπεδο της πρόληψης. Πρόκειται για μια προσπάθεια σε τρεις άξονες, αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Κινήσεις σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο καθημερινά απασχολεί το αστυνομικό δελτίο, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό. Απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη και παρουσιάζει αυξητική τάση, η οποία οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς παράγοντες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται, πως η ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε έναν μόλις μήνα, τον Σεπτέμβριο, προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε ληστείες κλοπές, παραβάσεις του νόμου Περί Όπλων, ναρκωτικών αλλά και για βιασμούς.

Παραβατικότητα ανηλίκων - Αλλαγές στην αστυνόμευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφεξής θα υπάρχει επικαιροποιημένη καταγραφή των σημείων, στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα. Θα υπάρχει ακόμη πιο έντονη αστυνόμευση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με στόχο την πρόληψη. Τέλος, θα υπάρξουν επαφές από τον Νοέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κυρίως στην Αττική, μεταξύ αστυνομικών, στελεχών του υπουργείου Παιδείας και ειδικών επιστημόνων.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ