Ελλαδα

Το τελευταίο «αντίο» στη Μαίρη Χρονοπούλου

Στιγμιότυπα από τον αποχαιρετισμό της μεγάλης ηθοποιού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιανία-Σπίτι Μαίρης Χρονοπούλου
© NDP PHOTO AGENCY

Μαίρη Χρονοπούλου: Αποχαιρετισμός στο σπίτι της στην Παιανία - Εικόνες από το τελευταίο «αντίο»  

Το τελευταίο αντίο στη Μαίρη Χρονοπούλου είπαν σήμερα (13/10), φίλοι και συνάδελφοι της σπουδαίας ηθοποιού, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου μετά από πολυήμερη νοσηλεία της στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από ατύχημα που είχε στο σπίτι της, σε ηλικία 90 ετών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως αιτία θανάτου καταγράφεται η «ενδοκρανιαία αιμορραγία τραυματικής αιτιολογίας/υπό εργαστηριακή διερεύνηση». 

Μετά τις 11:30, στην οδό Αληθείας 10, στο σπίτι της, στην Παιανία, όσοι αγάπησαν την γυναίκα που «σφράγισε» τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, την αποχαιρέτησαν σε κλίμα συγκίνησης.

Παιανία-Σπίτι Μαίρης Χρονοπούλου
© NDP PHOTO AGENCY

Μαίρη Χρονοπούλου: Αποχαιρετισμός στο σπίτι της στην Παιανία 

Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν λευκά και κρατούσαν ένα λευκό τριαντάφυλλο. Η σορός της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κινηματογράφου έφτασε υπό τους ήχους του τραγουδιού «Έκλαψα χθες» μέσα σε λευκό φέρετρο, ακριβώς όπως είχε ζητήσει η ίδια. «Έτσι θα είναι το δικό μου φινάλε, το τελευταίο μου πάρτι. Χωρίς φέρετρο, όλα λευκά. Κανείς δεν θα ξέρει πού θα βρίσκομαι. Το τελευταίο πάρτι μου έχει άλλο πλάνο. Η καύση είναι ένας εξαγνισμός», είχε δηλώσει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της.

Επίσης, σε άλλη συνέντευξη της είχε τονίσει ότι τα είχε οργανώσει όλα. «Πιστεύω αιρετικά. Εμένα δεν θα με πάνε στην εκκλησία να ακούσω εκείνες τις φρικτές λέξεις. Ο δικός μου πνευματικός θα πει τις προσευχές που λέω εγώ κάθε βράδυ και όσα έχω διαλέξει και μετά θα με κάψουν, θέλω να πιστεύω ότι θα έχω την πιο πλούσια κηδεία του κόσμου. Ζήτησα από την αγαπημένη μου φίλη Ευανθία Ρεμπούτσικα μία χάρη, να μου γράψει ένα μικρό ρέκβιεμ μουσικό. Θα έρθει στην Ριτσώνα και με το υπέροχο κόκκινο βιολί της θα μου παίξει αυτό το κομμάτι πριν από την καύση. Αισθάνομαι αυτοκράτειρα με αυτό και μου αρέσει».

Παιανία-Σπίτι Μαίρης Χρονοπούλου
© NDP PHOTO AGENCY
Παιανία-Σπίτι Μαίρης Χρονοπούλου
© NDP PHOTO AGENCY

Στον κήπο της Μαίρης Χρονοπούλου, γύρω από την πισίνα και κάτω από τις ελιές, είχε τοποθετηθεί κέτερινγκ, ενώ σερβιτόροι πρόσφεραν γαρίδες, άφθονο κρασί και γλυκίσματα. Έπειτα η σορός, αποχώρησε για το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, όπου πραγματοποιήθηκε η καύση. Στις 15:30 έγινε ο αποχαιρετισμός στην αίθουσα του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας και στις 16:25 η παραλαβή της σορού προς αποτέφρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φόρεμα με το οποίο κηδεύτηκε είναι εκείνο που είχε φορέσει κατά την εμφάνισή της -έπειτα από 20 χρόνια αναπηρίας- στη μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Αλεξανδρούπολη. 

Κηδεία Μαίρης Χρονοπούλου: Φίλοι που βρέθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της 

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Μάκης Δελαπόρτας με τον οποίο είχαν σχέση αγάπης, αλληλοεκτίμησης και γνωρίζονταν από 17 ετών σε δηλώσεις που έκανε στις τηλεοπτικές κάμερες. «Την έχουμε τώρα εδώ στο τζάκι μπροστά όπως ήθελε εκείνη, έτσι όπως είχε φανταστεί εκείνη το τελευταίο "αντίο", έτσι όπως το ήθελε. Είμαι συγκλονισμένος πραγματικά σήμερα. Αποχωρίζομαι έναν άνθρωπο που ήταν για εμένα πολύ σημαντικός στη ζωή, μια γυναίκα που ήταν ο συμβουλάτοράς μου, που δεν έκανα τίποτα χωρίς να τη ρωτήσω χωρίς να το συζητήσω, αυτό χάνεται για πάντα». Για να συνεχίζει: «Όσο και αν η Μαίρη ήθελε αυτό να το λέει "πάρτι". Δεν μπορώ να συμμετέχω σε αυτό το "πάρτι". Συγχωρήστε με. Είμαι θλιμμένος, θρηνώ για τον άνθρωπο που φεύγει. Είχε ένα άλλο σκεπτικό για τη μετά θάνατον ζωή, αλλά εμένα θα μου λείψει εδώ σε αυτή τη ζωή που ζούμε και πραγματικά σήμερα είμαι συγκλονισμένος».

Μάκης Δελαπόρτας-Σπύρος Μπιμπίλας
© NDP PHOTO AGENCY

Δεν τον ενδιαφέρουν βέβαια οι κάμερες, θέλει να συγκινηθεί και να αισθανθεί όπως θα αισθανόταν αν έχανε έναν πολύ δικό του άνθρωπο. «Γιατί η Μαίρη ήταν πολύ δικός μου άνθρωπος. Δεν έχει σημασία αν δεν ήταν συγγενής μου. Είναι σαν να χάνω τη μάνα μου, τη θεία μου, την αδελφή μου, όπως θέλεις πες το», συμπλήρωσε. Όπως σημείωσε στη πορεία, πρέπει να δοθεί εισαγγελική εντολή για να γίνει η αποτέφρωσή της. «Υπάρχει μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι την αποτέφρωση και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Πρέπει να δοθεί εισαγγελική εντολή. Η γυναίκα ήταν 2-3 ώρες μόνη της, χτυπημένη. Για αυτό, εισαγγελές ή ιατροδικαστής πρέπει να δουν τους λόγους. Να γίνει νεκροψία. Κι αυτό θα πάρει κάποιες μέρες. Στη συνέχεια, κάποιοι φίλοι θα της κάνουμε αυτό που ήθελε ως το τελευταίο αντίο», κατέληξε.

Περικλής Κονδυλάτος και Βασίλης Ζούλιας
Περικλής Κονδυλάτος και Βασίλης Ζούλιας © NDP

Ανάμεσα στους αγαπημένους φίλους που βρέθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της σπουδαίας ηθοποιού ήταν και ο Γιάννης Στάνκογλου. «Μαγκάκι δεν ήταν, μάγκας ήταν. Ένας άνθρωπος χαμογελαστός, ένας άνθρωπος νέος. Νέος, πιο πολύ από πολλούς άλλους που είναι σε πολύ μικρότερη ηλικία, ένας άνθρωπος έξυπνος, χαρούμενος, ζωντανός, κυρίως ζωντανός και ένας άνθρωπος που χαιρόταν τη ζωή, δυστυχώς...» ανέφερε αλλά και ο Σπύρος Μπιμπίλας

«Μιλάμε για έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, έναν άνθρωπο που αφήνει ένα στίγμα για την ίδια την κοινωνία, έναν αγωνιστικό άνθρωπο. Θα ξαναπώ ότι εγώ τη Μαίρη τη γνώρισα σε μια διαδήλωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία πρωταγωνίστρια είχε κατέβει στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των ηθοποιών. Και μου είχε πει ότι αν χρειαστεί θα ξανακατέβει στους δρόμους για να μπορέσετε να ζήσετε καλύτερα από εμάς. Αυτό κάτι δείχνει, τι σημαντικός χαρακτήρας ήταν», δήλωσε. Στη κηδεία της βρέθηκε επίσης, και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», καθώς η κατοικία της έγινε δωρεά στο ίδρυμα αλλά και ο πρώην σύντροφός της, Νίκος Σταγόπουλος.

Γιάννης Στάνκογλου
© NDP PHOTO AGENCY

«Οι ρόλοι της ήταν επιβλητικοί και δυναμικοί. Η ίδια συναισθηματική και αθεράπευτα ρομαντική... Ερμήνευσε με πάθος κόντρα ρόλους, τραγούδησε εμβληματικά άσματα που έμειναν στην ιστορία και ξεπέρασε δύσκολες προκλήσεις που της έφερε η ζωή με αποφασιστικότητα και θέληση. Η Μαίρη δεν ήταν απλά μια γυναίκα. Ήταν "γυναίκα του γλεντιού" και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου» αυτά είναι μερικά από τα λόγια της Finos Film με τα οποία αποχαιρέτησε την Μαίρη Χρονοπούλου στις 7 Οκτώβρη και ταιριάζουν στο μεγάλο «αντίο» της μέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ