Ελλαδα

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023 στους Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint

Τιμήθηκαν με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023: Απονομή στους Έλληνες νικητές - Τιμήθηκαν οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint της «Θετικής Φωνής».
Από αριστερά: ο Μίλτος Μπαντής παραλαμβάνει το βραβείο εκ μέρους του Ήρωα των Τεμπών Ανδρέα Αλικανιώτη, από τον επικεφαλής του Γραφείου ΕΚ Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023: Απονομή στους Έλληνες νικητές - Τιμήθηκαν οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint της «Θετικής Φωνής».

Εκδήλωση απονομής του τιμητικού μεταλλίου στους εθνικούς νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2023 πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Χάρης Κούντουρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της απονομής:

«Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη τιμά πρωτοβουλίες που προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες, την αλληλοκατανόηση και την διασυνοριακή πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πνεύματος. Οι δύο βραβευθέντες από την Ελλάδα επελέγησαν ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις ακριβώς επειδή το έργο τους αναδεικνύει περίτρανα αυτές τις αξίες και ιδιαίτερα την αλληλεγγύη, την ισότητα, και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Κατ’ ανώτατο 50 βραβεύονται σε όλη την ΕΕ μετά από διαδικασία που περατώνεται με την επιλογή των νικητών από την επιτροπή του Βραβείου. Η επιτροπή αποτελείται από νυν αντιπροέδρους του ΕΚ, πρώην προέδρους του ΕΚ, εξέχουσες προσωπικότητες και εκπροσώπους από την Κοινωνία των Πολιτών.

Οι δύο νικητές από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στα 38 τιμόμενα πρόσωπα και οργανώσεις που προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιλογή που έγινε στις 28 Ιουνίου από την κεντρική επιτροπή του Βραβείου.

Ήρωες των Τεμπών

Η ομάδα «Οι Ήρωες των Τεμπών» επέβαινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στον μοιραίο επιβατικό συρμό Intercity 62 που προσέκρουσε σε άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη και, ενώ και οι ίδιοι ήταν τραυματισμένοι, με κίνδυνο της ζωής τους και αυταπάρνηση βοήθησαν τους συνεπιβάτες τους να βγουν από τα βαγόνια του φλεγόμενου τρένου σώζοντας δεκάδες ζωές. Το βραβείο παρέλαβε ο Μίλτος Μπαντής,  εκ μέρους του Ήρωα των Τεμπών Ανδρέα Αλικανιώτη.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023: Απονομή στους Έλληνες νικητές - Τιμήθηκαν οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint της «Θετικής Φωνής».
Από αριστερά: ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος και της οργάνωσης Θετική Φωνή Νίκος Δέδες παραλαμβάνει το βραβείο μαζί με την ομάδα Ref Checkpoint, από τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ref Checkpoint

Το Ref Checkpoint, αποτελεί πρωτοβουλία της οργάνωσης Θετική Φωνή και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Αθήνα, καθώς και δωρεάν ενημέρωση, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας στη μητρική γλώσσα των ωφελούμενων ατόμων και διασύνδεση των ασθενών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή με άλλους φορείς και υπηρεσίες. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής Νίκος Δέδες.

Τα βραβεία απένειμε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Την εκδήλωση πλαισίωσε σχήμα της Φιλαρμόνιας ορχήστρας Αθηνών.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023: Απονομή στους Έλληνες νικητές - Τιμήθηκαν οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint της «Θετικής Φωνής».
Ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες και η ομάδα Ref Checkpoint © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Περισσότερες πληροφορίες

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αναγνωρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και προωθούν τις κοινές μας αξίες. Απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις που με τις δράσεις τους προάγουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ ή τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός ΕΕ. Προτάσεις για υποψηφιότητες για το Βραβείο γίνονται από τους ευρωβουλευτές, καθώς επίσης από πολίτες, ομάδες πολιτών και οργανώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ