ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Εργοστάσιο Ασπρόπυργου
Ελλαδα

Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα και για το 2023

Στην Παπαστράτος υπάρχει πάντα μια σταθερά. Οι άνθρωποί της. Ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους ηγέτες της πρώτης γραμμής.
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Παπαστράτος αναδείχθηκε ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Randstad για το 2023

Για 3η συνεχή χρονιά, η Παπαστράτος αναδείχθηκε ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα της Randstad Employer Brand. Και τολμάμε να πούμε ότι αυτή η συνεχής διάκριση της εταιρείας δεν μας εκπλήσσει. Η Παπαστράτος αποτελεί εργοδότη επιλογής για πολλούς, εδώ και πολλά χρόνια. Μία αναγνώριση που επιβεβαιώνεται, στην ουσία της, από τα λεγόμενα και την εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων της εταιρείας.

Με αφορμή αυτή τη νέα πρωτιά της Παπαστράτος, αναρωτηθήκαμε τι είναι αυτό που τελικά κάνει μία εταιρεία καλό εργοδότη; Και πώς αντέχει να παραμένει εξίσου ελκυστικός μέσα στον χρόνο, παρά τις συνεχείς και σε κάποιες περιπτώσεις καταιγιστικές αλλαγές που βιώνουμε ως κοινωνία ή παρά την πολυπλοκότητα που επιφέρουν οι διαφορές αντίληψης για την εργασία από τη μία γενιά στην άλλη;

Αν θα έπρεπε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα έχοντας ως σημείο αναφοράς μας το παράδειγμα της Παπαστράτος, θα λέγαμε ότι ένας καλός εργοδότης συνδέεται με 3 βασικές αρχές. Πρώτον, με τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών του. Εν προκειμένω, πράξεις που αφορούν τους ανθρώπους του. Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο τους τοποθετεί στο σύνολο της λειτουργίας του ή στις αποφάσεις που λαμβάνει. Δεύτερον, με την ικανότητά του να εξελίσσεται διαρκώς, μαζί με τους εργαζομένους του - σε κάποιες περιπτώσεις παρακινώντας ο ίδιος θετικές αλλαγές, ακόμα και στο επιχειρηματικό μοντέλο του. Και, τρίτον,  με την επιλογή του να αντιλαμβάνεται τη δραστηριότητά του ως κομμάτι ενός συνόλου. Να επιλέγει, με απλά λόγια, να ενεργεί όχι μόνο ως επιχειρηματική μονάδα αλλά ως δυναμικό μέρος της κοινωνίας.

Αυτές είναι και οι βασικές αρχές της Παπαστράτος. Μιλά με τις πράξεις της, έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον – στην εξέλιξη, και αποτελεί ενεργό εταίρο μίας κοινωνίας που χρειάζεται συνένωση δυνάμεων περισσότερο από ποτέ. Και αυτές οι αρχές την έχουν οδηγήσει στο να δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας που έχει ως πυρήνα της τους ανθρώπους της, που αναπτύσσει διαρκώς τις ικανότητές τους, που τους ανταμείβει με σεβασμό στην αξία που δημιουργούν για εκείνη καθημερινά, και που δημιουργεί συνθήκες συμπερίληψης της διαφορετικότητας σε όλες τις πιθανές μορφές της.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Καλύτερος Εργοδότης και για το 2023

Συνεχής επένδυση στη χώρα και σε νέες προσλήψεις

Έχοντας προχωρήσει σε έναν μετασχηματισμό - ορόσημο με στόχο μία Ελλάδα χωρίς τσιγάρο, η Παπαστράτος επενδύει σταθερά στην Ελλάδα και την εργασία. Από το 2017 έως σήμερα, η συνολική επένδυση της Παπαστράτος ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ  ενώ  από το 2018 έως σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πάνω από 1000 νέες προσλήψεις, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δυναμική αναπτυξιακή της πορεία.

Διαρκής εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων της εντός της εταιρείας

Έχοντας ως δεδομένο ότι η ταχύτητα των αλλαγών στον κόσμο είναι μεγάλη, στόχος της Παπαστράτος είναι να προετοιμάζει και να εφοδιάζει κατάλληλα τους εργαζομένους της  για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Γι’ αυτόν το λόγο, επενδύει σταθερά στη δια στη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων της με προγράμματα upskilling και reskilling. Συγκεκριμένα, μόνο για το 2022 έχει αφιερώσει 100.000 ώρες εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες τεχνολογίες και νέα συστήματα, προκειμένου να εφοδιάσει με τις απαραίτητες δεξιότητες τους ανθρώπους της, ώστε όλοι μαζί να οδηγηθούν στη νέα εποχή, χωρίς να μένει κανείς πίσω.

Ανάδειξη της διαφορετικότητας εξασφαλίζοντας ισότητα

Η Παπαστράτος, χαράζοντας πολιτική «Συμπερίληψης και Ισότητας», δεν εξαιρεί κανέναν από τους παραπάνω πυλώνες, δίνοντας χώρο στη διαφορετικότητα στην πράξη. Το 2019, έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή Πιστοποίηση Ίσων Αμοιβών, Equal Salary Certification, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ένα εργασιακό περιβάλλον που παρέχει ίσες ευκαιρίες και αμοιβές. Από τότε μέχρι σήμερα, ανανεώνει αυτή την πιστοποίηση σταθερά, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, παραμένοντας μέχρι και σήμερα η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που την έχει λάβει, αλλά και που διασφαλίζει μισθολογική ισότητα για την παροχή ίδιας εργασίας, ανεξαρτήτως φύλου.

Στην Παπαστράτος το ταλέντο, η καριέρα και οι δεξιότητες δεν έχουν φύλο

Όμως, η έμπρακτη αναγνώριση της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη στην Παπαστράτος δεν σταματά στους ίσους μισθούς. Για την Παπαστράτος δεν υπάρχουν ανδροκρατούμενοι και γυναικοκρατούμενοι χώροι. Υπάρχουν μόνο χώροι ίσων ευκαιριών.  Απόδειξη αποτελεί ότι από το 2022, το 41% των διοικητικών θέσεων της Παπαστράτος καλύπτεται από γυναίκες, ένας στόχος που υλοποιήθηκε 2 χρόνια νωρίτερα από την αρχική δέσμευση της εταιρείας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες καριέρας και ανέλιξης σε όλες και σε όλους, με αποκλειστικό κριτήριο τις ικανότητες στο αντικείμενο εργασίας. Επιπλέον, η εταιρεία έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, στηρίζοντας ενεργά μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της συμπερίληψης στον επιχειρηματικό κόσμο και για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στήριξη γονεϊκού ρόλου

Η Παπαστράτος φροντίζει τη γονεϊκότητα μέσα στον χώρο εργασίας, για όλους. Από το 2022, προσφέρει επιπλέον 9 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών, πέραν της νομοθετικής πρόβλεψης, στο κύριο άτομο φροντίδας, συνολικά χορηγώντας έως 18 εβδομάδες στο βασικό άτομο φροντίδας και έως 8 εβδομάδες στο δευτερεύον. Έτσι, και οι δύο γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούν να διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στη φροντίδα και τη σύνδεση με το νεογέννητο ή πρόσφατα υιοθετημένο παιδί τους.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Καλύτερος Εργοδότης και για το 2023

Το well-being στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Παπαστράτος

Η στρατηγική της εταιρείας για τη φροντίδα των ανθρώπων της αναπτύσσεται μέσα από ένα ολιστικό πρόγραμμα “Well-being in Action”, το οποίο έχει τρεις βασικούς πυλώνες: τη σωματική, ψυχολογική/πνευματική υγεία και την προσωπική αυτοεκπλήρωση (self fulfillment) των εργαζομένων. Ο πυλώνας της ψυχολογικής υποστήριξης παρέχεται μέσω ανοιχτής, ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής, η οποία είναι διαθέσιμη 24/7. Παράλληλα, προσφέρεται η υπηρεσία διατροφικής συμβουλευτικής, που εστιάζει στην απόκτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής, με στόχο την επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Κάτι που είναι άκρως σημαντικό, εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς λόγω του φόρτου εργασίας μας, αμελούμε (κακώς) το lunch break, δημιουργώντας χρόνια διατροφικά προβλήματα.

Ακόμη, επειδή η Παπαστράτος κατανοεί ότι οι άνθρωποί της, λόγω της σύγχρονης έντονης και πολύπλοκης πραγματικότητας, πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης άγχους,  έχει οργανώσει το “Mindfulness Resilience Coaching”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 6 εβδομαδιαίων συναντήσεων συνολικής διάρκειας 9 ωρών που συνδυάζει την πρακτική εξάσκηση σε διάφορες τεχνικές ενσυνειδητότητας και γνωσιακή εκπαίδευση για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, την επικοινωνία, την αντίληψη και τους μηχανισμούς αντίδρασης.

Η βιωσιμότητα στρατηγική επιλογή της Παπαστράτος

Η Παπαστράτος αντιλαμβανόμενη τη θεμελιώδη θέση των ζητημάτων βιωσιμότητας στην παγκόσμια ατζέντα, έχει υιοθετήσει σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Με ενέργειες δημόσιες, διαφανείς και δεσμευτικές που δεν υποστηρίζουν απλώς την επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας, αλλά είναι η επιχειρηματική λειτουργία της. Στόχος της εταιρείας είναι τα οφέλη από κάθε δράση και πρωτοβουλία να διαχέονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους της Παπαστράτος, τη χώρα, την κοινωνία.

v5

Διανύουμε μία περίοδο που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, συνυπάρχουμε και αντιλαμβανόμαστε. Είναι στο χέρι μας πώς θα επιλέξουμε να επιδράσουμε σε όσα θα γίνουν μελλοντικά, ακόμα και αν βρισκόμαστε υπό μεγάλη, πλέον, πίεση, λόγω σημαντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική καταστροφή. Πώς θα πράξουμε για να επηρεάσουμε προς το καλύτερο όσα καλούμαστε να διαχειριστούμε. Και καθοριστικό ρόλο έχει σε αυτό έχει και το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά. Γιατί επηρεάζει την αντίληψή μας, τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, την ικανότητά μας να κατανοούμε το διαφορετικό και να μαθαίνουμε από αυτό, τη συνύπαρξή μας ως μέρος ενός συνόλου που χρειάζεται να στηρίζουμε όλοι με τις πράξεις μας και όχι, απλώς, με τα λόγια μας. Πράξεις που θα μας επιτρέψουν, εν τέλει, να είμαστε έτοιμοι για το αύριο, παντός καιρού.

 

*Με περισσότερους από 163.000 συμμετέχοντες και 6.022 ερωτηθείσες εταιρείες σε 32 αγορές, η Έρευνα Randstad Employer Brand (REBR) αποτελεί την πιο πλήρη και ανεξάρτητη αξιολόγηση της εικόνας, της αναγνωσιμότητας και της ελκυστικότητας των εργοδοτών, σε διεθνή κλίμακα.

 

Δειτε περισσοτερα