Ελλαδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες - Πότε δίνεται παράταση

Τα δεδομένα για τη διαδικασία της Κυριακής 8 Οκτωβρίου - Δείτε πού ψηφίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες – Τι ισχύει με την παράταση - Μάθετε με ένα κλικ πού ψηφίζετε.
Ανοίγουν το πρωί της Κυριακής 8 Οκτωβρίου οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες – Τι ισχύει με την παράταση - Μάθετε με ένα κλικ πού ψηφίζετε.

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες αύριο Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023.

Οι εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου γίνονται για την ανάδειξη των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών αρχών της χώρας.

Η ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα διαρκέσει από 07.00 το πρωί έως και τις 19.00 το απόγευμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει παρουσιάσει εγκύκλιο με πληροφορίες και οδηγίες για την προετοιμασία και διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, καθώς και της 15ης Οκτωβρίου, αν σε κάποιες περιοχές απαιτηθεί επαναληπτική διαδικασία.

Οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα εκλογικά τμήματα, όπου απαιτείται, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί. Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πότε δίνεται παράταση στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν έως τις 19:00 το απόγευμα, ωστόσο αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και η ώρα λήγει, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για ακόμα δύο ώρες.

Σε περίπτωση διακοπής της διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, για οποιονδήποτε λόγο, η ψηφοφορία παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με την διακοπή τους.

Παράλληλα, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των δύο (2) ωρών της εκλογικής διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ