Ελλαδα

Η Μαρία Κάλλας σε επετειακά γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής σοπράνο

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Κάλλας σε επετειακά γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ
© KEYSTONE-FRANCE/Gamma-Rapho via Getty Images

Μαρία Κάλλας: Τα επετειακά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της - Ο Λάζαρος Λαζαρίδης μιλάει στην Athens Voice.

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την γέννηση της εμβληματικής ελληνίδας ντίβας του λυρικού τραγουδιού, της θρυλικής Μαρίας Κάλλας, και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν με τον δικό τους τρόπο την προσφορά και το έργο της στον πολιτισμό μέσω της καλλιτεχνικής της ιδιοφυΐας αλλά και της προσωπικότητας της. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να αφιερώσουν μία Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Feuillet στη σημαντική αυτή επέτειο, με τίτλο: «Επετειακό έτος UNESCO Μαρία Κάλλας 2023». Άλλωστε με δεδομένο ότι η εμβληματική καλλιτέχνιδα έχει κατακτήσει την οντότητα του θρύλου που θα την κρατάει ζωντανή για πολλούς αιώνες, η αναμνηστική σειρά στόχο έχει να αποτυπώσει στον φιλοτελικό χάρτη το αξέχαστο έργο που άφησε πίσω της η σπουδαία Ελληνίδα, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του πολιτισμού. 

Η Μαρία Κάλλας σε επετειακά γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ

Τι μήνυμα όμως μεταφέρουν τα γραμματόσημα που δημιουργήθηκαν προς τιμή των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας; Όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στην ATHENS VOICE ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Λάζαρος Λαζαρίδης: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να αφιερώσουν μία Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Feuillet στη σημαντική αυτή επέτειο. Με τίτλο “Επετειακό έτος UNESCO Μαρία Κάλλας 2023” η Σειρά αποτελείται από ένα αριθμημένο Feuillet (φεγιέ), από Φάκελο Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας καθώς και set pack. Παράλληλα, σχεδιάσαμε μία Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας με την υπογραφή της ΜΚ με την οποία θα γίνεται η σφράγιση και η δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων στο ταχυδρομείο του Συντάγματος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου».

Η Μαρία Κάλλας σε επετειακά γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ

Η κομβική προσφορά της σπουδαίας καλλιτέχνιδας στην τέχνη σε συνδυασμό με τη μαγική φωνή της έχει τη δύναμη να την κρατήσει στους αιώνες ζωντανή. Πόσο επίκαιρη και ανεξίτηλη είναι όμως μια γυναίκα σαν την Μαρία Κάλλας στον 21ο αιώνα μέσα από το έργο της ώστε το επίτευγμά της να βρεθεί στο βάθρο της παγκόσμιας αναγνώρισης;

«Η Μαρία Κάλλας με την εμβληματική της φωνή και παρουσία παραμένει έως και σήμερα σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες αλλά και λάτρεις της όπερας. Εξάλλου, δεν της αποδίδεται τυχαία ο χαρακτηρισμός La Divina. Η μεγάλη αξία της Κάλλας δεν ήταν μόνο η φωνή της, αλλά η βαθιά μουσικότητά της, ο βαθύτατος σεβασμός που είχε προς το συνθέτη, η βαθιά γνώση της μουσικής, και του θεάτρου, η μοναδικότητα μέσα από την απλότητα. Μπορούσε με μοναδική μαεστρία να μεταμορφωθεί σε Νόρμα, Τόσκα, Κάρμεν, δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό της, δημιουργώντας σχολή και φανατικό κοινό παγκοσμίως», επισημαίνει ο Διευθυντής Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα από τα γραμματόσημά τους μέσα στη διάρκεια των χρόνων, τιμούν σπουδαίες προσωπικότητες, προωθούν τον πολιτισμό και προβάλουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα. Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ένας διαχρονικός στόχος να καθρεφτίζουν την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες ο κ. Λαζαρίδης εξηγεί: «Τα ΕΛΤΑ διαχρονικά στέκονται αρωγοί σε πολιτιστικά γεγονότα μεγάλης καλλιτεχνικής εμβέλειας και δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τον εορτασμό του επετειακού έτους που αφορά στην ανυπέρβλητη Μαρία Κάλλας. 

Τα γραμματόσημα, παρά το μικρό τους μέγεθος, ταξιδεύουν παγκόσμια, μεγάλα και σημαντικά μηνύματα. Πρόσφατα αφιερώσαμε γραμματόσημα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και στην 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από την άλλη, τα γραμματόσημα με κοινωνικά μηνύματα, - μπορώ να θυμηθώ την Σειρά ενάντια στο Bullying ή τα πανέμορφα πολύχρωμα γραμματόσημα για την συμπερίληψη- είχαν μεγάλη απήχηση και καταδεικνύουν ότι ο φιλοτελισμός μπορεί να αφορά την σύγχρονη κοινωνία».

Η Μαρία Κάλλας σε επετειακά γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ