Ελλαδα

Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη

Συγκλονιστικό «αντίο» από τον Άρη

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης με τον Νίκο Γκάλη
© EUROKINISSI

Γιάννης Ιωαννίδης: Το ελληνικό μπάσκετ αποτίει φόρο τιμής στον προπονητή με το αξεπέραστο ρεκόρ των περισσότερων πρωταθλημάτων Ελλάδος

Στη θλίψη βυθίστηκε το ελληνικό μπάσκετ μετά την είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών έπειτα από χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, ήταν ο «πρωτεργάτης» δύο μεγάλων αυτοκρατοριών: αυτής του Άρη Θεσσαλονίκης και μετέπειτα του Ολυμπιακού.

Αφού είχε αγωνιστεί ως παίκτης από τα 15 του χρόνια στον Άρη (από το 1959), το 1978 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ως προπονητής. Στον πάγκο του Άρη, με παίκτες όπως ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, δημιούργησε μία θρυλική ομάδα (1978-79 και 1982-1990) που κυριάρχησε για χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ και έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του '80.

Στη συνέχεια, έβαλε το λιθαράκι του για τη μεγάλη άνοδο του μπασκετικού Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας την ομάδα τη δεκαετία του '90.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε και δύο θητείες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, το 1980-81 και το 2001-04. Σε συνολικά 63 παιχνίδια είχε 46 νίκες και 17 ήττες.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 πρωταθλήματα (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

«Μακάρι να μη χρειαζόταν να μεταδώσω αυτή την είδηση. Μεγαλώσαμε μαζί του αθλητικά και μπασκετικά. Είχε γνωστό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια και λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του», είπε μεταξύ άλλων ο αθλητικογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Ιωάννου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvzprm9b5gm1)

Συγκλονιστικό «αντίο» από τον Άρη

Σε μια ανατριχιαστική ανάρτηση, η ΚΑΕ Άρης είπε το δικό της «αντίο» στον άνθρωπο, ο οποίος «τον έκανε Αυτοκράτορα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα; Ανίκητο;

Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;

Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;

Σήμερα δεν θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η Dream Team ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις... Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…».

Ο Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη με το αγαπημένο σύνθημα των «ερυθρόλευκων»

Η δεύτερη ομάδα που κυριολεκτικά έχτισε ο Ιωαννίδης ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος τον αποχαιρέτησε με το σύνθημα που έλεγαν οι φίλαθλοι για τον αγαπημένο τους κόουτς.

Mάλιστα, στα social της ομάδας έπεσε «μαύρο» σε ένδειξη πένθους.

Η ανακοίνωση:

🙏🏾🕊️ «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι...

Posted by Olympiacos B.C. on Wednesday, October 4, 2023

Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς. Καλό ταξίδι.

ΚΑΕ ΑΕΚ: «Αθάνατος Ξανθέ»

H KAE AEK αποχαιρέτησε και αυτή με τη σειρά της τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον προπονητή που κάθισε στον πάγκο της για μία διετία και της «άλλαξε τη μοίρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «αντίο» της.

Η ανάρτηση της ΚΑΕ ΑΕΚ:

Ο Χάρος βγήκε παγανιά... Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο... Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε». Σε ηλικία...

Posted by AEK Basketball Club on Wednesday, October 4, 2023

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά... Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο...

Ο Γιάννης Ιωαννίδης "έφυγε".

Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της "Βασίλισσας" φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η "Βαρκελώνη 1998", ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο "Ξανθεός" - κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, "Πατριάρχη" του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη - δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, "Ξανθεέ"!».

Συγκινεί ο Νίκος Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης είπε το δικό του «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη, τον προπονητή με τον οποίο έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του στον Άρη Θεσσαλονίκης.

Μετά την είδηση του θανάτου του Ιωαννίδη, ο «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ αποχαιρέτησε τον «ξανθό» με μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η παρακαταθήκη του στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά ενός πρωταθλητή».

Ένας άλλος παλιός παίκτης του Άρη, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, έγραψε στο Facebook: «Αντίο κόουτς, σας ευχαριστώ για όλα...»

Adio Coach σας ευχαριστώ για όλα….

Posted by Subotic Lefteris on Wednesday, October 4, 2023

ΕΣΑΚΕ: Ενός λεπτού σιγή σε όλα τα ματς της πρεμιέρας της Basket League

Aποχαιρετώντας τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα ματς της πρεμιέρας της Basket League.

Η ανακοίνωση:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Γιούλα, την κόρη του Θεοδώρα και σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ από την δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ως αθλητής του Άρη και στην συνέχεια σαν αρχιτέκτονας του Άρη των τίτλων της δεκαετίας του ’80, της «αναγέννησης» του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Γυμναστικού Λάρισας.

Με την αγάπη του για το μπάσκετ, την ισχυρή προσωπικότητα του και τις γνώσεις του ξεχώρισε και έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία, με 12.

Ο «ξανθός»… σφράγισε με την παρουσία του μια εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν από τους στυλοβάτες της καλύτερης περιόδου που έζησε το άθλημα στην χώρα μας και αναμφίβολα το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Πριν την έναρξη των αναμετρήσεων της 1ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Basket League της σεζόν 2023-24 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη ενώ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ θα παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος».

Ιστορικά στιγμιότυπα από μια ζωή στα γήπεδα

Ο Γιάννης Ιωαννίδης με τον Νίκο Γκάλη
© EUROKINISSI
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το τελευταίο αντίο σήμερα (6.10) στον Γιάννη Ιωαννίδη στη Θέρμη
Το τελευταίο αντίο σήμερα (6.10) στον Γιάννη Ιωαννίδη στη Θέρμη © ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε εποχή στα γήπεδα ©Eurokinissi
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ