Ελλαδα

Εκκλήσεις για χώρους φιλοξενίας ζώων και σίτισής τους στην Καρδίτσα

Όσα επέζησαν από τις πλημμύρες τριγυρνούν εξαθλιωμένα μέσα στις λάσπες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλήσεις για χώρους φιλοξενίας ζώων και σίτισής τους στην Καρδίτσα
Φωτογραφία αρχείου © Evan Clark/ Unsplash

Καρδίτσα: Έκκληση για χώρους φιλοξενίας ζώων και σίτισής τους - Όσα επέζησαν από τις πλημμύρες τριγυρνούν εξαθλιωμένα μέσα στις λάσπες

Ζωοτροφές και βοήθεια ώστε να τρέφονται σε καθημερινή βάση τα σκυλιά και οι γάτες που κατάφεραν να επιβιώσουν στα χωριά της Καρδίτσας απηύθυνε η Έμμα Βλάχου και η μικρή ομάδα εθελοντών που προσπαθούν να βοηθήσουν τα ζώα που τριγυρνούν εξαθλιωμένα και άρρωστα στα μέρη που επλήγησαν για δεύτερη φορά από τις πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες.

Πολλά από τα ζώα αυτά εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους όταν έφυγαν από τα σπίτια τους. Βιώνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ζώα στα χωριά της Καρδίτσας, η κ. Βλάχου επισημαίνει σε ανάρτησή της:

«Κοσκινάς Καρδίτσας 30/09/2023 

Σήμερα
- Προσπαθήσαμε να πιάσουμε φοβικό σκυλί σε πολύ κακη κατάσταση από Παλαμά. Δεν τα καταφέραμε, θα προσπαθήσουμε αύριο πάλι. Καθώς φεύγαμε, είδαμε το σκυλί να αρπάζει ένα πτώμα κότας σε αποσύνθεση και να το τρώει.
- Προσπαθήσαμε μάταια να προσεγγίσουμε το Βλοχό. Τα νερά έχουν μπει ΞΑΝΑ στο οδόστρωμα και δε γίνεται να πλησιάσουμε με αμάξι. Δεν έχουμε κάποια λύση. Το νερό απ' ότι μαθαίνουμε έχει πλημμυρίσει το χωριό (για 2η φορά), η πρόσβαση μέσα είναι δυνατή μονο με βάρκα, βάσει των πληροφοριών που μας δόθηκαν. Ο Ενιπέας έχει ξεχειλισει παλι. Μας είναι αδύνατο να μεταβούμε.
- Ταισαμε τα ζώα του Κοσκινά.
Κοσκινάς:
- Στον Κοσκινά, τα ζώα μάλλον δεν είχαν ταιστει από άλλα άτομα διότι πεινούσαν πολύ. Εμφανίστηκαν καινούργια σκυλιά, τα οποία κατόπιν συνομιλίας με κάτοικο του χωριού, μας επικοινωνηθηκε ότι είναι πρώην δεσποζομενα που εγκαταλείφθηκαν και σιτίζονται, ως αδέσποτα πια, από τον εν λόγω κάτοικο. Αφήσαμε κάποιες σακούλες σκυλοτροφη και γατοτροφη στον κύριο με τον οποίο συνομιλήσαμε, ώστε να μπορέσει να ταισει τις επόμενες μέρες τα ζώα.
- Μας προσέγγισαν άλλοι 2 κύριοι που χρειάζονταν τροφή για τα ζώα τους.
- Αποπαρασιτωθηκε μια νεαρή γάτα με άσχημα δερματικά. Αν κάποιο μπορεί να τη φιλοξενήσει, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να την πιασουμε.
- Ενημερωθηκαμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι στον Κοσκινά είναι πλέον 17, οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το χωριό. Τι θα γίνει το χειμώνα με αυτά τα ζώα; Ο,τι και να κυνηγήσουν να φάνε είναι μολυσμένο. Τα νερά το ίδιο. Τα ζώα κινδυνεύουν από σοβαρές λοιμώξεις, καθώς και από ασιτία.
- Προσπαθήσαμε (μάταια πάλι) να πιάσουμε 3 κότες που είχαν επιβιώσει και τις οποίες οι ιδιοκτήτες άφησαν πίσω. Τουλάχιστον τα ζώα ζουν ακόμα. Θα ξαναδοκιμασουμε αύριο.
- Κατά πάσα πιθανότητα, οι στοίβες νεκρών ζώων παραμένουν κοντά στην είσοδο του χωριού, καθώς η δυσωδία γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορη.
Χρειαζόμαστε:
- Άμεση παρέμβαση των αρμοδίων ώστε να απεγκλωβιστούν (ακόμα και τόσο αργά) τα ζώα που βρίσκονται στον πλημμυρισμένο Βλοχό. Εικάζω πως μιας και η ειδική γραμματεία μας ζήτησε το λόγο που δεν απεγκλωβισαμε τα ζώα τις 14 πρώτες μέρες της πλημμύρας, όταν ο Βλοχός ήταν κατω από το νερό, θα μπορέσει η ίδια να τα απεγκλωβίσει τωρα, πιο αποτελεσματικά και πιο γρηγορα. Να ενημερώσουμε επίσης τους αρμόδιους πως ως ζώα λογίζονται τοσο τα σκυλιά (ανεξαρτήτως μεγεθους..) όσο και οι γάτες. Δε γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα ζώα τα κατάφεραν, δε γίνεται όμως να μείνουν εκεί, δε θα αντέξουν μια δεύτερη πλημμύρα, είναι ήδη φοβερά καταπονημένα. Ήδη ενημερωθηκαμε για μια νεκρή γάτα (που όπως καταλαβαίνουμε αποκλείεται να είναι η μόνη).
- Χώρο φιλοξενίας για τα ζώα που έμειναν πίσω. Έχουμε κάνει έκκληση άπειρες φορές, γιατί δε μας ακούει κανείς;
- Παροχή τροφής στους κατοίκους που έμειναν πίσω στα πλημμυροπληκτα χωριά να ταιζουν είτε τα ζώα τους είτε τα αδέσποτα. Όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος, είναι αδύνατον ένας πλημμυροπληκτος άνθρωπος να πρέπει να πάει από Καρδίτσα στη Λάρισα κάνοντας κάμποσες παρακάμψεις για να προλάβει ένα διάστημα 2 ωρών το πρωί κατά το οποίο το κυνοκομειο Λάρισας είναι ανοιχτό, μόνο και μόνο για να προμηθευτεί τροφή για τα ζώα του. Στείλτε τις τροφές εσείς οι αρμόδιοι στην Καρδίτσα, έλεος.»

🔴 Κοσκινάς Καρδίτσας 30/09/2023 🔴 Σήμερα: - Προσπαθήσαμε να πιάσουμε φοβικό σκυλί σε πολύ κακη κατάσταση από Παλαμά....

Posted by Emma Vlahou on Saturday, September 30, 2023

Στη Λάρισα έχουν σταλεί ζωοτροφές - Τι θα γίνει στην Καρδίτσα 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, έχουν ήδη σταλεί ζωοτροφές στη Λάρισα, όπου οι εθελοντές μπορούν να τις προμηθεύονται από το Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαρισαίων.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο τι γίνεται και στους υπόλοιπους νομούς όπου οι εθελοντές με αυταπάρνηση προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο για την επιβίωση των ζώων που απέμειναν.
Στην ανακοίνωση της η Ειδική Γραμματεία κάνει επίσης λόγο για την εφαρμογή του δεύτερου μέρους του επιχειρησιακού σχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο περιλαμβάνει τη σήμανση και ψηφιακή καταγραφή στο ΕΜΖΣ που τίθεται σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση των ζώων συντροφιάς στις πληγείσες περιοχές. 

Αναφέρει επίσης ότι η ψηφιακή καταγραφή και η περισυλλογή γίνεται σε συνεργασία με Δήμους, φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς καθώς και με εθελοντές. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους εθελοντές θα γίνει πλήρης χαρτογράφηση των περιοχών έτσι ώστε κάθε ζώο αδέσποτο ή ζώο που έχει ιδιοκτήτη να λάβει κτηνιατρική περίθαλψη, αποπαρασίτωση αλλά και τον απαραίτητο εμβολιασμό για την ασφάλειά του.

Η περιοχή της Θεσσαλίας δοκιμάζεται. Άνθρωποι και ζώα βιώνουν δύσκολες στιγμές. Η Ειδική Γραμματεία από την πρώτη στιγμή...

Posted by Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς on Saturday, September 30, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ