Ελλαδα

Αποτρόπαιο έγκλημα στη Φλώρινα με θύμα αρκουδάκι λίγων μηνών

Το σκότωσε λαθροκυνηγός πυροβολώντας το

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρκουδάκι στη φύση
(φωτογραφία αρχείου) © Pixabay / thepoorphotographer

Φλώρινα: Αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα αρκουδάκι λίγων μηνών - Το σκότωσε λαθροκυνηγός πυροβολώντας το

Ένα αρκουδάκι μόλις λίγων μηνών, που ακόμη δεν είχε αποχωριστεί τη μητέρα του, πυροβόλησε και σκότωσε λαθροκυνηγός στην περιοχή Ραδόσι, κοντά στο Ξινό Νερό Φλώρινας! Μάλιστα, δίπλα στο νεκρό αρκουδάκι βρέθηκαν και φρέσκα ίχνη από ενήλικο ζώο, πιθανόν από τη μητέρα αρκούδα που ήταν μαζί του.

Το ζωάκι εντόπισε κτηνοτρόφος της περιοχής, ο οποίος ενημέρωσε τον «Αρκτούρο» και εκπρόσωποί του έσπευσαν στο σημείο, εξέτασαν το ζώο και διαπίστωσαν ότι έφερε δύο τραύματα από όπλο, ένα διαμπερές στην κοιλιακή χώρα και ένα στο θώρακα. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Δασική Υπηρεσία Φλώρινας, εκπρόσωπος της οποίας μετέβη στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας ενώ πριν από ένα έτος, στην ευρύτερη περιοχή, άγνωστοι είχαν σκοτώσει τρεις ακόμη αρκούδες.

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή, στην περιοχή Αμυνταίου, οι δύο οργανώσεις συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors». Πρόκειται για μία διεθνή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την διατήρηση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων μετακίνησης και σύνδεσης των πληθυσμών αρκούδας και της δημιουργίας «έξυπνων κοινοτήτων συνύπαρξης» ανθρώπων και αρκούδας.

Η αρκούδα προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία και είναι ένα πολύτιμο είδος του φυσικού μας πλούτου και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος. Οι δύο οργανώσεις καλούν τις αρμόδιες αρχές να μην υποβαθμίσουν τη σημασία του γεγονότος αυτού και να προχωρήσουν άμεσα σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ