Ελλαδα

Αλλαγή σύνθεσης στο ΕΣΡ - Νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Ποια τα νέα πρόσωπα στο Συμβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του ΕΣΡ: Νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του ΕΣΡ: Νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

ΕΣΡ: Αλλαγή σύνθεσης με νέα πρόεδρο την Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης

Με τις 16 ψήφους (που συγκροτούν πλειοψηφία 3/5) και τις θετικές γνώμες της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε την νέα σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος τοποθετείται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία έχει στο βιογραφικό της ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις όπως αυτές της 17Ν και Χρυσή Αυγή, αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και μέλη οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπύρος Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους Στέφανος Δέτσης.

Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για κομματικούς διορισμούς και «deal» μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης με σκοπό την διαγραφή του προστίμου του Κυριακου Βελόπουλου. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» εστιάζοντας την κριτική του στο γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν επιτελεί τον ρόλο του πλουραλισμού.

Μπακογιάννη: Η Κουτζαμάνη έχει θάρρος

«Η Κουτζαμάνη έχει κάτι που τη χαρακτηρίζει. Έχει θάρρος», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, υπερψηφίζοντας τα προτεινόμενα πρόσωπα με τον κ. Καλαματιανό από τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: « θα έχουμε αρνητική ψήφο, δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τοποθετήσει μονομερώς χωρίς να υπάρξει διαβούλευση και συνεννόηση».

Κασσελάκης: Πρόκειται για θεσμικό πραξικόπημα

Για «θεσμικό πραξικόπημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής σύνθεσης στο ΔΣ του ΕΣΡ.

«Θεσμικό πραξικόπημα! Χωρίς καμία συνεννόηση, χωρίς καμία διαβούλευση, η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να τροποποιήσει τη σύνθεση των δ.σ. της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ. Ο στόχος: να καλύψει τις σοβαρές ευθύνες της στα θέματα των υποκλοπών και της ελευθερίας του Τύπου», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter.

«Τους καλώ να σταματήσουν. Καλώ όλα τα κόμματα να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κασσελάκης.

Έντονη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-Ελληνικής Λύσης

Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της ΕΛΛΥΣΗΣ με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, η Ε. Λιακούλη. « Δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε ερώτηση προκειμένου να πληροφορηθούμε γι’αυτό το τεράστιο πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΥΣΗ που μας βάζει σε αυτή τη διαδικασία και το μεγάλο πολιτικό deal», είπε η κ. Λιακούλη για να λάβει την απάντηση του κ. Χήτα: «το κόμμα που έχει διδάξει τα «deals» να κατηγορεί τη ΕΛΛΥΣΗ πάει πολύ. Πάνω από 10 ή 12 φορές στην Ολομέλεια της Βουλής, το έχει καταγγείλει ο πρόεδρός μας. Προς τι η έκπληξη και αποκάλυψη σήμερα; Αν δεν υπήρχε η υπόθεση Ανδρουλάκη με τα δύο χέρια θα ψηφίζατε σήμερα».

Κατά την έναρξη πάντως της συνεδρίασης υπήρξε μεγάλη συζήτηση επί της διαδικασίας καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αμφισβήτησαν ότι η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16 ψήφους από τα μέλη.

Και αυτό γιατί με «καθαρούς» αριθμούς η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16,2 ψήφους, η οποία με τη στρογγυλοποίηση πέφτει στο 16. Μετά από πολλές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση, επικράτησε η θέση του προέδρου, Κωνσταντίνου Τασούλα, πως η λογική της στρογγυλοποίησης ακολουθείται εδώ και δεκαετίες στις ενδοκοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ