Ελλαδα

Ήχησε το 112 και στην Αττική για την κακοκαιρία Elias - Ποιες περιοχές της χώρας πλήττονται

Πώς εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβεστική: 337 κλήσεις για κοπές δέντρων και βοήθεια
Πυροσβεστική: 337 κλήσεις για κοπές δέντρων και βοήθεια © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSΙ

Κακοκαιρία Elias: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Αττική την Τετάρτη - Ποιες περιοχές της χώρας πλήττονται το βράδυ της Τρίτης

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το βράδυ της Τρίτης (26/9). Οι περιοχές που πλήττονται κυρίως είναι η δυτική και βόρεια Πελοπόννησος καθώς και η Στερεά Ελλάδα. Η Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias την Τετάρτη.

Ήχησε και στην Αττική το 112

Ήδη, από το βράδυ της Τρίτης, η Πολιτική Προστασίας έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα 112 για περιορισμό μετακινήσεων στην Αττική.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 για την Αττική, προβλέπονται ισχυρής έντασης βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες για αύριο, Τετάρτη, και συνιστάται αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Ανησυχία για τον Σπερχειό

Σε επιφυλακή για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων έχουν τεθεί οι αρχές καθώς η κακοκαιρία Elias έχει κυκλώσει μεγάλο μέρος της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταγίδες και οι κεραυνοί.

Έντονη ανησυχία υπάρχει στη Θεσσαλία, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής.

Ήδη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Λαμιέων κινητοποιούνται ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη η οποία οργανώθηκε με τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με παρόντα τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας Elias και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την αυριανή ημέρα για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Οχυρώνονται τα Τρίκαλα λόγω Ληθαίου

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στα Τρίκαλα η εικόνα σήμερα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις καταιγίδες μεγάλης έντασης που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους και τις αρχές είναι ο ποταμός Ληθαίος, ένας παραπόταμος του Πηνειού που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Έχει φουσκώσει, ωστόσο για τους κατοίκους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος πανικού καθώς η στάθμη των υδάτων είναι κάτω από τα όρια συναγερμού.

Πάντως το φαινόμενο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς Βροχή αναμένεται στο κέντρο των Τρικάλων το βράδυ, κάτι που διατηρεί στο κόκκινο τον συναγερμό. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι και στα ρέματα, με την ελπίδα αυτή η τραυματισμένη πόλη να αντέξει αυτή την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στις πεζογέφυρες δεξιά και αριστερά του ποταμού, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποιοι έλεγχοι στατικότητας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ήχησε το 112 και στην Αττική για την κακοκαιρία Elias - Ποιες περιοχές της χώρας πλήττονται
Σε κατηγορία 4 αναμένεται να εξελιχθεί η κακοκαιρία Elias (φωτ. αρχείου) © Eurokinissi

Αγωνία στον Παλαμά 

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στον Παλαμά. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία των κατοικιών, ενώ άλλοι μεταφέρουν τα οχήματά τους σε ασφαλέστερα σημεία. 

Το απόγευμα υπήρξε έντονη βροχόπτωση διάρκειας δυο ωρών ενώ το έδαφος φαίνεται ότι δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Επίσης, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων.

Στις 16:30 στάλθηκε μήνυμα 112 για περιορισμό των μετακινήσεων για το επόμενο 24ωρο σε Καρδίτσα, Μαγνησία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια. Σε όλη τη Θεσσαλία είναι κλειστά τα σχολεία.

Στην Άρτα και την Πρέβεζα στάλθηκε μήνυμα 112 όμως ο καιρός μέχρι στιγμής παραμένει ήπιος. Υπάρχει ψιλόβροχο και κατά διαστήματα αστραπές και κεραυνοί. Στην υπόλοιπη Ήπειρο από χθες το βράδυ υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα. Συγκεκριμένα υπήρξε σφοδρή βροχόπτωση στα ορεινά της Πίνδου και των Τζουμέρκων.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Κλειστές θα παραμείνουν με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες αφού από την έντονη χαλαζόπτωση έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται και με χαλάζι έπληξε και άλλα χωρία όπως Τρεχλό, Λαπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Elias

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),
β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),
γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και
δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

Κακοκαιρία Elias: Αναβαθμίζεται σε κατηγορία 4 την Τετάρτη (27/9)

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου κατατάσσεται στην κατηγορία 3 (σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 (πολύ σημαντική).

Όσο για τον καιρό της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, το Meteo προβλέπει βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία, την Εύβοια, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, τις δυτικές Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη. Επιπροσθέτως, κατά τόπους θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα της Δωδεκανήσου, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 16 έως 28-30°C, στην Ήπειρο από 16 έως 26-27°C, στη Θεσσαλία από 16 έως 25-26°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 25-27°C, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27°C και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26-28°C, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 Μποφόρ.

Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ