Ελλαδα

Γιατί δεν χρειάζεται να βιαστούμε για την έκδοση νέας ταυτότητας - Η συμβουλή Παπαστεργίου

Από Δεκέμβριο ο προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μπροστινή όψη των νέων ταυτοτήτων
© Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Δ. Παπαστεργίου για νέες ταυτότητες: Είναι πολύ ασφαλείς – Από τον Δεκέμβριο ο προσωπικός μας αριθμός

Δεν πρέπει να βιαστούμε να πάμε αύριο το πρωί να όλοι βγάλουμε νέες ταυτότητες εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμα ότι από τον Δεκέμβριο και μετά στην ταυτότητα θα έχουμε και το προσωπικό μας αριθμό.

«Υπήρχε μία μεγάλη αναγκαιότητα αλλαγής των ταυτοτήτων σε σχέση που με υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα τον προηγούμενο διάστημα και με την Ευρώπη αλλά και με τη βίζα. Άρα έπρεπε γρήγορα να πάμε σε νέες ταυτότητες γιατί υπήρχε κίνδυνος να τεθούμε εκτός τέτοιων προγραμμάτων», εξήγησε ο υπουργός για τον λόγο που είναι από τώρα διαθέσιμες οι νέες ταυτότητες.

Ο ίδιος είπε ότι θα βγάλει ταυτότητα από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον θα έχουμε και τον προσωπικό αριθμό πολίτη, ο οποίος έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου 2 χρόνια και θα είναι το ΑΦΜ συν άλλα τρία αριθμητικά στοιχεία.

Στο ερώτημα αν κάποιος που θα έχει βγάλει νέα ταυτότητα τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξαναβγάλει τον Δεκέμβριο, απάντησε πως όχι: «Δεν θα χρειαστεί, αλλά θα χρειαστεί να περάσει κάποια στιγμή από την αστυνομία για να τυπωθεί πάνω ο προσωπικός αριθμός στο πίσω μέρος σε σημείο που έχει αφεθεί».

«Αν παρ' όλα αυτά έχουμε χάσει ταυτότητα μας και είναι ανάγκη να τη βγάλουμε σήμερα, προφανώς και θα μπούμε στο id.gov.gr», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Επιπλέον, εξήγησε ότι ο αριθμός στη νέα ταυτότητα δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που ήδη έχουμε ήδη, αλλά ένας καινούριος αριθμός. Ωστόσο, θα ενημερωθούν αυτόματα όλες οι βάσεις που έχουμε δώσει τα στοιχεία μας όταν πλέον θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό.

Για φωτογραφία είπε ότι μπορούμε να βγάλουμε είτε στο αστυνομικό τμήμα, είτε σε φωτογραφείο είτα στην εφαρμογή myphoto.

«Οι νέες ταυτότητες είναι ασφαλείς - Δεν έχουν σχέση με το τι πιστεύουμε»

«Η νέα ταυτότητα είναι μία πολύ ασφαλής ταυτότητα, είναι μία δουλειά που επιμελήθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη δική μας συνδρομή στο κομμάτι των ραντεβού και θεωρώ ότι κλείνει μία τρύπα που υπήρχε πάρα πολλά χρόνια στο θέμα της ασφάλειας. Η ταυτότητα που έχουμε σήμερα είναι από το ’60», σημίωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το επόμενο βήμα, εξήγησε, είναι ότι θα ανοίξουν πύλες στην ψηφιακή διακυβέρνηση έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε κάθε φορά που χάνουμε την ταυτότητά μας.

Η ταυτότητα δεν έχει κανένα θέμα με το τι πιστεύουμε, ξεκαθάρισε ο υπουργός και συνέχισε: «Έχει σχέση μόνο με το πόσο ασφαλείς νιώθουμε στο κράτος μας και στο να μην πλαστογραφηθεί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvrrtkpfgq6h)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ