Ελλαδα

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η κακοκαιρία - Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Τοπικά ισχυρά τα φαινόμενα τη Δευτέρα - Πόσο θα επηρεαστεί η Θεσσαλία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με ομπρέλες στο κέντρο της Αθήνας προστατεύονται από καταιγίδα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο - Η πρόγνωση της ΕΜΥ, οι συσκέψεις των αρχών και οι περιοχές με έντονα φαινόμενα

Νέα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί το Σαββατοκύριακο ο καιρός να επιμένει με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια, ωστόσο, επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

  • Τη Δευτέρα (25.9) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
  • Την Τρίτη (26.9) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
  • Την Τετάρτη (27.9) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν πάνω από δύο εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο νερού

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει και πάλι περιοχές που επλήγησαν από το καταστροφικό και φονικό πέρασμα του Daniel. «Μετά από ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα επηρεάσει και πάλι γεωγραφικά διαμερίσματα τα οποία ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Το κύμα αυτό θα έχει και ένταση και διάρκεια. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί στα βορειοδυτικά και τη Δευτέρα θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Δυστυχώς, μέσα στις περιοχές που θα ρίξει πολύ νερό και η Θεσσαλία» ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN στη χθεσινή του πρόγνωση και συνέχισε:

«Δυστυχώς και σε αυτή την κακοκαιρία φαίνεται ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί κατά κάποιο τρόπο στο επίκεντρο, όχι στα επίπεδα που ήταν η κακοκαιρία Daniel. Από Δευτέρα μεσημέρι, Τρίτη, Τετάρτη θα πέσει μεγάλος όγκος νερού και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Θέλει προσοχή. Μέχρι και την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας θα χτυπά την ανατολική και κεντρική Θεσσαλία αλλά και τη Χαλκιδική. Πολύ προσοχή από την Πελοπόννησο και πάνω».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvpn1zw5uq7t)

Κακοκαιρία: Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (22.9) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τη Θεσσαλία και τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvq0hmcve5b5)

Κακοκαιρία: Έλεγχοι φρεατίων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ξεκίνησαν ήδη τις παρεμβάσεις και τον έλεγχο φρεατίων και αγωγών τα αρμόδια συνεργεία των δήμων Τρικκαίων και Καρδίτσας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ειδικότερα στο δήμο Τρικκαίων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν όλες οι απαραίτητες αυτοψίες και έλεγχοι, από τους μηχανικούς και αρμόδιους της ΔΕΥΑΤ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Αντικείμενό τους, το να υπάρχει άμεση γνώση, του τι απαιτείται, τι πρέπει να γίνει, πώς - και πού - θα κινηθούν τα μηχανήματα. Επίσης, συνεργεία κυρίως της ΔΕΥΑΤ επιχειρούν δίπλα από την περιφερειακή οδό και σε άλλα σημεία. Αντικείμενό τους, η διάνοιξη αγωγών αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και κεντρικότερων αγωγών που καταλήγουν στον βασικό ταμιευτήρα. Όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, οι ίδιες παρεμβάσεις, με το ίδιο αντικείμενο θα γίνουν σε όλες τις περιοχές που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τον Daniel εντός της πόλης των Τρικάλων. Και σε αυτές τις περιοχές οι παρεμβάσεις ξεκινούν άμεσα.

Στο δήμο Καρδίτσας σε εξέλιξη είναι και εκεί ανάλογες παρεμβάσεις των συνεργείων, όπου κυρίως γίνεται αυτοψία και έλεγχος σημείων που παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από βροχή, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος πώς δίνεται μεγάλη βαρύτητα και έμφαση στο αποχετευτικό. «Είμαστε σε εγρήγορση για τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων», δήλωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvpntr6t984x)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ