Ελλαδα

Αλαλούμ με την απεργία της Πέμπτης στα ΜΜΜ - Τα τελευταία δεδομένα για το πώς θα κινηθούν

Τι ισχύει για Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και πτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σταθμός του ΗΣΑΠ στον Πειραιά
© SOOC/Kyriakos Finas

Αλαλούμ μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει παράνομες όλες τις απεργίες στα ΜΜΜ - Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν κανονικά σε κινητοποιήσεις

Σε «μπαράζ» ανακοινώσεων επιδίδονται τις τελευταίες ώρες τα σωματεία εργαζομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, με αφορμή το γεγονός ότι κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές οι 24ωρες απεργίες και οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των ΜΜΜ δημοσιεύουν δικές τους ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ την ημέρα της μεγάλης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το... αλαλούμ μεταξύ των ανακοίνωσεων προμηνύει το χάος που θα επικρατεί στις συγκοινωνίες και στους δρόμους της Αθήνας, καθώς ακόμα και τώρα τίποτα δεν είναι βέβαιο και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες θα διαπιστώσουν τελικά τι ισχύει ιδίοις όμμασι.

Τα δύο δεδομένα είναι τα εξής:

  • Μετά από σχετικές προσφυγές από ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών, το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει παράνομες και καταχρηστικές τόσο την 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό όσο και τη στάση εργασίας στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Με βάση αυτή την απόφαση, θα έπρεπε να κινούνται κανονικά όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Ωστόσο, οι συνδικαλιστές στα ΜΜΜ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν κανονικά σε 24ωρες κινητοποιήσεις.

Τι ισχυει για κάθε μέσο μεταφοράς

  • Μετρό Γραμμή 2-3: Έπειτα από «πόλεμο» ανακοίνωσεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε τελικά ότι το Μετρό τραβάει φρένο για όλη την Πέμπτη (24ωρη).
  • ΗΣΑΠ: Τόσο η ΣΤΑΣΥ όσο και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ κάνουν λόγο για 24ωρη απεργία.
  • Τραμ: Θα λειτουργήσει μόνο από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 13:30. Από τις 13:30 έως τα μεσάνυχτα ισχύει στάση εργασίας.
  • Λεωφορεία: Υπήρξε αρχικά ανακοίνωση για στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας μέχρι 9:00 & από τις 21:00 έως λήξη βάρδιας. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε αναστολή της στάσης εργασίας, αλλά το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αφήνει το ελεύθερο στους οδηγούς του να συμμετέχουν στη «νόμιμη» 24ωρη απεργία του ΕΚΑ.
  • Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ): Στα τρόλεϊ αναμένεται να τηρηθεί η στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας μέχρι 9:00 & από τις 21:00 έως λήξη βάρδιας.
  • ΟΣΕ & ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Στάση εργασίας από 21:00 - 00:00.

Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη

Νωρίτερα, παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), οι οποίοι είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Θεσσαλονίκη: Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες. Επιπλέον, κανονικά θα κυκλοφορήσουν και τα λεωφορεία της νυχτερινής γραμμής Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ