Ελλαδα

Πώς θα μπορούσε να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο βουλευτής που δεν είναι εκλεγμένος αλλά μπορεί να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα μπoρούσε να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης
Πώς θα μπoρούσε να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης Menelaos Myrillas / SOOC©

Κασσελάκης: Πώς θα μπει στη Βουλή αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο βουλευτής που δεν είναι εκλεγμένος αλλά μπορεί να γίνει πρόεδρος 

Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το αν και με ποιο τρόπο μπορεί να είναι στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης, αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά, ενώ συζητείται έντονα και η λεγόμενη «διαρχία», με τον πρόεδρο του κόμματος εκτός Βουλής και κάποιον άλλον να ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που είχε ισχύσει και στην πρόσφατη περίπτωση Ανδρουλάκη - Κατρίνη στο ΠΑΣΟΚ. 

Κάτι τέτοιο ωστόσο δημιουργεί σύγχυση μεταξύ των ψηφοφόρων για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αφού η τετραετία της νέας κυβέρνησης έχει αρχίσει εδώ και λίγο μόνο καιρό και θα ήταν δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη στο Κοινοβούλιο χωρίς τον αρχηγό του για 4 χρόνια.

Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ φημολογήθηκε έντονα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να βρεθεί στο Κοινοβούλιο μόνο με την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, του έτερου δηλαδή ομογενούς Έλληνα εκλεγμένου του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η αιτιολόγηση αυτής της σεναριολογίας ήταν ότι είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής της Ομογένειας, κι έτσι με την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου, αυτομάτως ο κ. Κασσελάκης εκλέγεται βουλευτής.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για εκλεγμένο βουλευτή της Ομογένειας, οπότε θα πρέπει να παραιτηθεί μια σειρά υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας, προκειμένου να εισέλθει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvn15rzbhe8h)

Ποιοι βρίσκονται πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αναλυτικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Όθωνας Ηλιόπουλος

2. Έλενα Ακρίτα

3. Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ

4. Πόπη Τσαπανίδου

5. Μιχάλης Καλογήρου

6. Τζένη Λειβαδάρου

7. Θανάσης Τσακρής

8. Ζωρζέττα Λάλη

9. Στέφανος Κασσελάκης

10. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

11. Κωνσταντίνος Βλαχάκης

12. Νατάσσα Ρωμανού

13. Όμηρος Πουλάκης

14. Δώρα Τσαμπάζη

15. Αλέκος Φλαμπουράρης

Επομένως, εφόσον, εκλεγεί πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης και αποφασίσει το κόμμα να εισέλθει στη Βουλή ο πρόεδρός του, θα πρέπει να παραιτηθεί ένας εκ των Όθωνα Ηλιόπουλου, Έλενας Ακρίτα ή Ευάγγελου Αποστολάκη και όλοι οι υπόλοιποι μέχρι την 8η θέση του ψηφοδελτίου.

Πρόθυμος να παραιτηθεί ο Αθανάσιος Τσακρής αν κερδίσει ο Κασσελάκης 

Την πρόθεσή του πάντως να «θυσιαστεί» εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Δήλωσε πως σε περίπτωση που εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή (24.09) ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί για να μπει στην Βουλή ο νέος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, τότε το πιθανότερο είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση για το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν 9ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν έχει καταφέρει να μπει στην Βουλή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.