Ελλαδα

Μάχη με τον χρόνο στη Θεσσαλία για τα νεκρά ζώα - 140.000 δεν έχουν ακόμα περισυλλεγεί

Δεκάδες χιλιάδες απώλειες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία
Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Θεσσαλία: Μάχη με τον χρόνο για τα νεκρά ζώα - 140.000 παραμένουν άταφα - Δεκάδες χιλιάδες απώλειες ζώων 

Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» δημιούργησαν καταστροφές και απώλειες με τεράστιες συνέπειες, καθώς η Θεσσαλία έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, περισσότερα από 140.000 ζώα που παραμένουν άταφα στον Θεσσαλικό Κάμπο, με την υγειονομική απειλή να σκορπάει τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία
Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Κάτοικοι που μίλησαν στο ίδιο μέσο, κυκλοφορούν στην περιοχή με τη χρήση μάσκας καθώς η μυρωδιά είναι αποπνικτική, ενώ τόνισαν πως φοβούνται για τις αρρώστιες από τα άταφα ζώα που είναι χιλιάδες και βρίσκονται παντού.

«Φοβόμαστε έχουμε οικογένειες, έχουμε μικρά παιδιά», ανέφερε ένας άνδρας, ενώ ένας άλλος κάτοικος επεσήμανε ότι «φοβόμαστε μέχρι και το βήμα που κάνουμε».

Θεσσαλία: Η διαδικασία περισυλλογής και απομάκρυνσης των νεκρών ζώων

Η διαδικασία περισυλλογής των άταφων ζώων είναι σε εξέλιξη, με φορτηγά να τα φορτώνουν και να τα μεταφέρουν προς καύση.

Κάτοικος που μίλησε στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία (της περισυλλογής) εδώ και κάποιες μέρες, περνάνε τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όπου είναι εφικτό. Θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πάρα πολλά τα ζώα, καθώς βρίσκονται τουλάχιστον 40.000 στην περιοχή του Παλαμά».

Η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων έχει ως εξής: Ο κτηνοτρόφος είτε ατομικά είτε σε συνεννόηση με τον κοινοτάρχη του τηλεφωνεί στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας. Το αίτημα του καταγράφεται και στην συνέχεια φτάνει στη μονάδα του, το συνεργείο για την περισυλλογή ζώων.

Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία
Νεκρά ζώα στη Θεσσαλία © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI


Τεράστια τα νούμερα από τις απώλειες ζώων

Οι απώλειες ζώων, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι κτηνοτρόφοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, 61.786 αιγοπρόβατα, 5.305 βοοειδή, 19.355 χοίροι και 123.810 πτηνά, βρίσκονται νεκρά στον Θεσσαλικό Κάμπο, με 63.000 από αυτά να έχουν ταφεί ή να έχουν οδηγηθεί προς καύση.

Ωστόσο, σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παραμένει ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Τέλος, τα πνιγμένα ζώα μεταφέρονται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ πλέον και στην Λάρισα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvj60xgpukft)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ