Ελλαδα

Πέθανε μετά από 16 χρόνια σε άγρυπνο κώμα πολυεγκαυματίας από τις πυρκαγιές του 2007

Η Αριστέα Πανταζοπούλου είχε προσπαθήσει να σώσει τα ζώα της από την πύρινη λαίλαπα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αριστέα Πανταζοπούλου: Πέθανε μία από τους τελευταίους πολυεγκαυματίες από τις πυρκαγιές του 2007
© patrisnews.gr

Αριστέα Πανταζοπούλου - Πυρκαγιές 2007: Πέθανε πολυεγκαυματίας μετά από 16 χρόνια σε άγρυπνο κώμα

H Αριστέα Πανταζοπούλου, η τελευταία πολυεγκαυματίας από τις πυρκαγιές του 2007, έφυγε από τη ζωή μετά από 16 χρόνια σε κώμα. 

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, η Αριστέα Πανταζοπούλου και ο σύζυγός της είχαν προσπαθήσει να σώσουν την περιουσία τους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που διέθεταν στην περιοχή μεταξύ Αρτέμιδας και Σμέρνας. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν για χρόνια. 

Η Αριστέα Πανταζόπουλου νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό  διάστημα στο Ερρίκος Ντυνάν και γι’ άλλα τρία χρόνια στο ειδικό τμήμα αποκατάστασης στο Ολύμπιον στην Πάτρα. Ήταν – μαζί με τον σύζυγό της – οι τελευταίοι πολυτραυματίες που βρίσκονταν στη ζωή, από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και έδινε όλο αυτό το διάστημα τη δική της μάχη, έχοντας δίπλα της τις κόρες, την Κωνσταντίνα και την Παναγιώτα, που τη φρόντισαν, την πρόσεχαν και είχαν καταφέρει να την έχουν μαζί τους. Η Αριστέα Πανταζοπούλου ήταν σε άγρυπνο κώμα, ενώ σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα ο σύζυγός της. Ήταν ένας αγώνας αξιοπρέπειας, καθώς όσο ήταν στη ζωή, πάλευε με τα εγκαύματα, που πολλές φορές υποτροπίαζαν. 

Η υγεία της Αριστέας Πανταζοπούλου τις τελευταίες μέρες είχε επιδεινωθεί και εξέπνευσε χθες. Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, η κηδεία της θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 5:30 κατόπιν δικής της επιθυμίας στην Αρτέμιδα, στο χωριό της δικής της μητέρας.

Οι πυρκαγιές του 2007

Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.  Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.

Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνέβαλαν στην έξαρση των πυρκαγιών.

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007 συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στον νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία EFFIS ειναι περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα), με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη τνο νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο, το Φανάρι, η Πεύκη (Μπεντένι) Κολίρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Για την πυρκαγιά καταδικάστηκαν οι: Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου (ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά) για πρόκληση εμπρησμού. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5€ την ημέρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ