Ελλαδα

Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την κάθοδο της «ψυχρής λίμνης»

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής -Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία από μέρα σε μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζευγάρι κάτω από την ομπρέλα προστατεύεται από τη βροχή
© ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα - Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία από μέρα σε μέρα

Τα πρώτα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel έκαναν ήδη την εμφάνισή τους ανά τη Ελλάδα στη Στερεά Ελλάδα ενώ από σήμερα και για τις επόμενες μέρες αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Προβλήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί σε δρόμους και αεροδρομία ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονες βροχές και καταιγίδες. 

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Λαμία: Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο–Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Λαμίας το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε 43χρονος οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στο χωριό Ροδίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Lamiareport, η ξαφνική νεροποντή που είχε προηγηθεί φούσκωσε τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην αντιληφθεί άμεσα τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα.

Ο 43χρονος κατάφερε και σκαρφάλωσε μόνος τους στην οροφή και οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό του.

LamiaReport.gr: Χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο στη Λαμία

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω της βροχής

Μεγάλη ταλαιπωρία παρατηρείται σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης, αλλά και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που τη διατρέχουν. Η κυκλοφορία σε όλους σχεδόν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στην Περιφερειακή Οδό έχουν φρακάρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το voria,gr η βροχή και κάποιες μικρές συγκρούσεις προκάλεσαν ένα γενικευμένο κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη
Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη © voria.gr

Πιο συγκεκριμένα, τροχαία ατυχήματα έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες τόσο στον Περιφερειακό, στο ύψος του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα, όπου ένα φορτηγό συγκρούστηκε με βανάκι στο ρεύμα προς δυτικά, αλλά και στο ύψος του ΤΙΤΑΝ, καθώς και στο ύψος της εξόδου για Πανόραμα, που επιδεινώνουν την κυκλοφορία των οχημάτων, σε μία ώρα μάλιστα αιχμής.

Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία είναι δύσκολη και στο κέντρο τςη πόλης, όπως στη Βασιλίσσης Όλγας, στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, στην Εγνατία, στη λεωφόρο Νίκης και στη Στρατού.

Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί δημιούργησαν προβλήματα

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα, δημιουργώντας  προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα κινηθεί η  από μέρα σε μέρα

Η κακοκαιρία Daniel πλήττει ήδη από σήμερα (4.9) περιοχές στα βόρεια της χώρας. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας (4.9) το έκτακτο δελτίο καιρού που έχει εκδώσει, προσθέτοντας τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων από μέρα σε μέρα

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία Daniel θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Αναλυτικότερα: 

Σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Αύριο Τρίτη (5.9), τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στον νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη (6.9) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Κακοκαιρία σε τρεις φάσεις

Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού από σήμερα Δευτέρα (4.9). Η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει ήδη για την κακοκαιρία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι και την Τετάρτη (6.9), εκδίδοντας έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η κακοκαιρία αναμένεται να έχει τρεις φάσεις, ενώ δεν αποκλείεται λάβει τροπικά χαρακτηριστικά, σχηματίζοντας μεσογειακό κυκλώνα. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, στην Αττική σήμερα Δευτέρα (4.9) τα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς το απόγευμα θα δούμε βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Για τον νομό Αττικής τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ μέχρι και την Τετάρτη. Τρίτη και Τετάρτη δηλαδή θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό Αττικής. Την ίδια ώρα, αναμένεται ενίσχυση για τους βοριάδες. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει επιπλέον υποχώρηση. 

«Το πρώτο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό μετά από μια μεγάλη περίοδο με απουσία βροχοπτώσεων, τα μελτέμια, τις πυρκαγιές που είχαμε. Πάμε σε πολύ σημαντική μεταβολή του καιρού που θα δώσει μεγάλο όγκο νερού τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα. Δεν αποκλείεται να λάβει ακόμα και τροπικά χαρακτηριστικά, γιατί αν σχηματιστεί αυτός ο μεσογειακός κυκλώνας προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής ή και προς το νότιο Ιόνιο θα είναι αρκετά δύσκολη η προγνωσιμότητα για τις επόμενες ημέρες. Θα πηγαίνουμε μέρα-μέρα την εξέλιξη», είπε συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σημερινή του πρόγνωση. 

Σήμερα, Δευτέρα αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα, την Τρίτη και την Τετάρτη, προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής, προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά αυτό το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, και αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε σε μια εποχή που οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές, ακόμα και κοντά στους 29 και 30 βαθμούς. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη τα φαινόμενα, με πολλούς κεραυνούς που καταγράφονται αυτή τη χρονική στιγμή, προς κεντρική Μακεδονία και Θερμαϊκό και αργότερα θα δούμε μεγάλα ύψη βροχής. Δεν αποκλείεται να δούμε χαλάζι, ανεμοστρόβιλους και υδροστρόβιλους.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας θα καταλήξουν τα φαινόμενα στα πιο νότια, θα επηρεαστεί το Ιόνιο, η ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και το Δυτικό και Βόρειο Αιγαίο. Θα έχουμε μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα με κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα.

Για την Αττική, σήμερα σιγά σιγά τα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς το απόγευμα θα δούμε βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Για τον νομό Αττικής τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ μέχρι και την Τετάρτη, Τρίτη και Τετάρτη δηλαδή θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό Αττικής. Ενισχύονται οι βοριάδες και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς, με μια τάση να πέσει ακόμα περισσότερο από τη νύχτα. Οι βροχές μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στο σύνολο της χώρας και από αύριο και Τετάρτη θα εντοπίζονται στον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό αλλά και προς το νότιο Αιγαίο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv9u8ikefrox)

Σε ανάρτησή του στο Χ, το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι «επηρεάζεται ήδη η κεντρική και η βόρεια χώρα. Βαθμιαία ενίσχυση φαινομένων και επέκταση νοτιότερα όπως αναφέρεται στο έκτακτο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

  • Τη Δευτέρα η διαταραχή σαρώνει από βορά προς νότο τη χώρα
  • Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
  • Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Κακοκαιρία - Live η Πορεία

Κακοκαιρία - Καιρός Σήμερα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Συγκεκριμένα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια). Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νοτιοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.  Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο το βράδυ θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως στα βόρεια και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Από αργά το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια αργά τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική Στερεά και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανοικτά του Ιονίου τοπικά έως 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στη Πελοπόννησο (κυρίως στα βόρεια).
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από απόγευμα πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τα βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα είναι ισχυρές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα για την εξέλιξη του καιρού - Κακοκαιρία Daniel

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ