Ελλαδα

Χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά

Όσα δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά
Χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά © Unsplash

Χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά - Όσα δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες στη δημόσια σφαίρα για τα χάρτινα καλαμάκια, όχι λόγω του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αλλά εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μίλησε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

Mιλώντας για τις υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Nίκος Θωμαΐδης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv7cuznn2jq1)

«Πολλές άλλες ουσίες είναι τοξικές για την ανθρώπινη υγεία»

Μιλώντας για τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων ο κ. Θωμαΐδης αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς».

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας  υπενθυμίζοντας ότι ο,τιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.

«Ζούμε σε χημικό κόσμο»

«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Αναφορικά με τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ