Ελλαδα

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

Συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στον Έβρο: Αναζωπυρώσεις - Εκκενώσεις οικισμών
© EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φωτιά στον Έβρο: Αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς και εκκενώσεις οικισμών

Στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά έχουν επικεντρωθεί σήμερα οι δυνάμεις κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στον Έβρο

Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» είπε. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες που «χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ