Ελλαδα

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Πρώτες χαραμάδες ελπίδας

Δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα
Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Πάρνηθα: Σε ύφεση η φωτιά, δεν έχει πληγεί o πυρήνας του Εθνικού Δρυμού - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0440ar6c0p)

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv04uk5p09kp)

Η ανάλυση του Meteo για την «ακραία» εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Την ακραία εξάπλωση και συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας αναλύει το Meteo. 

Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Πρώτες χαραμάδες ελπίδας

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η φωτιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά. Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Πρώτες χαραμάδες ελπίδας

Κάηκαν σπίτια σε Αγία Παρασκευή και Άγιο Ιωάννη

Όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός, έχουν καεί σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη. Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφάντω.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzxq9z53scx)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzxbxpes6wh)

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου
Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου
Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Η φωτιά στην Πάρνηθα σε timelapse βίντεο από την Πεντέλη

Timelapse βίντεο κατέγραψε τη φωτιά στην Πάρνηθα από τη στιγμή που ξέσπασε, το πρωί της Τρίτης (22.8), και την πορεία του πύρινου μετώπου έως το πρωί της Τετάρτης (23.8). Πρόκειται για βίντεο που καταγράφηκε από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης.

Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/08 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/08.

Οι άνεμοι ενισχύθηκαν τις τελευταίες ώρες οδηγώντας σε συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες οδήγησαν τις φλόγες στα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου. Οι κάτοικοι λίγο μετά τις 10:30 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω) στους πρόποδες του βουνού λαμβάνουν μηνύματα από το 112. Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα στην Πάρνηθα. Λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας εντός της Σχολής της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν 700 άτομα.

Αγώνας για να σωθούν ζωάκια από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά στην Πάρνηθα

Συγκινητικές εικόνες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά που καίει στην Πάρνηθα.

Κάτοικοι κρατούν στην αγκαλιά τους ζωάκια προκειμένου να τα απομακρύνουν από τις φλόγες και να τα σώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Διάσωση ζώου από κατοίκους περιοχών που απειλούνται από τις φλόγες
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Πρώτες χαραμάδες ελπίδας
Διασώσεις ζώων από τις περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Διασώσεις ζώων από τις περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ