Ελλαδα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Έφτασαν στον Εθνικό Δρυμό οι φλόγες

Άνεμοι 7 μποφόρ στην περιοχή - Καίγεται «άθικτη» περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Πάρνηθα
Φωτιά στην Πάρνηθα © Eurokinissi

Φωτιά στην Πάρνηθα: Έφτασαν στον Εθνικό Δρυμό οι φλόγες - Άνεμοι 7 μποφόρ στην περιοχή - Καίγεται «άθικτη» περιοχή

Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας έφτασαν οι φλόγες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να οριοθετήσουν την φωτιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 6-7 μποφόρ, κάτι που δυσκολεύει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως η φωτιά καίει αυτή τη στιγμή μία περιοχή που είχε μείνει άθικτη από τις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2021.

Η φωτιά στην Πάρνηθα σε timelapse βίντεο από την Πεντέλη

Timelapse βίντεο κατέγραψε τη φωτιά στην Πάρνηθα από τη στιγμή που ξέσπασε, το πρωί της Τρίτης (22.8), και την πορεία του πύρινου μετώπου έως το πρωί της Τετάρτης (23.8). Πρόκειται για βίντεο που καταγράφηκε από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης.

Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/08 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/08.

Οι άνεμοι ενισχύθηκαν τις τελευταίες ώρες οδηγώντας σε συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες οδήγησαν τις φλόγες στα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου. Οι κάτοικοι λίγο μετά τις 10:30 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω) στους πρόποδες του βουνού λαμβάνουν μηνύματα από το 112. Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα στην Πάρνηθα. Λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας εντός της Σχολής της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν 700 άτομα.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή». Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η φωτιά είναι εντός του οικιστικού ιστού, στην περιοχή της Αμυγδαλέζας και της Αγίας Παρασκευής. Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και οι συνθήκες θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αγώνας για να σωθούν ζωάκια από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά στην Πάρνηθα

Συγκινητικές εικόνες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά που καίει στην Πάρνηθα.

Κάτοικοι κρατούν στην αγκαλιά τους ζωάκια προκειμένου να τα απομακρύνουν από τις φλόγες και να τα σώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Διάσωση ζώου από κατοίκους περιοχών που απειλούνται από τις φλόγες
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
fotia_parnitha_zoakia3
Διασώσεις ζώων από τις περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Διασώσεις ζώων από τις περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

 

Οι άνεμοι ενισχύθηκαν τις τελευταίες ώρες οδηγώντας σε συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες οδήγησαν τις φλόγες στα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου. Οι κάτοικοι λίγο μετά τις 10:30 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω) στους πρόποδες του βουνού λαμβάνουν μηνύματα από το 112. Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα στην Πάρνηθα. Λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας εντός της Σχολής της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν 700 άτομα.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή». Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η φωτιά είναι εντός του οικιστικού ιστού, στην περιοχή της Αμυγδαλέζας και της Αγίας Παρασκευής. Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και οι συνθήκες θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Timelapse βίντεο κατέγραψε τη φωτιά στην Πάρνηθα από τη στιγμή που ξέσπασε, το πρωί της Τρίτης (22.8), και την πορεία του πύρινου μετώπου έως το πρωί της Τετάρτης (23.8). Πρόκειται για βίντεο που καταγράφηκε από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης. Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/08 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/08.

Πώς να βοηθήσουμε ζώα που έχουν τραυματιστεί ή κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές

Την ώρα που γίνονται συγκινητικές προσπάθειες πολιτών για τη διάσωση ζώων εν μέσω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγό ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων, να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές.

Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Παράλληλα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs' Voice θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο χώρος παραχωρείται για ακόμη μία φορά από τον Δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε ξανά για την άψογη συνεργασία. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό. Όσον αφορά παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί της μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.