Ελλαδα

Εκκενώθηκαν γηροκομεία στο Μενίδι - Σε ασφαλές μέρος 150 ηλικιωμένοι

Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες περπατούν δίπλα σε καμένα σπίτια
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Φωτιά Πάρνηθα: Εκκένωση γηροκομείων στο Μενίδι - Σε ασφαλές μέρος 150 άτομα - Η πρώτη εκτίμηση για τα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Σε ασφαλές μέρος, μακριά από τις φλόγες και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή μεταφέρθηκαν 150 άτομα, μετά από εντολή εκκένωσης που δόθηκε για γηροκομεία στο Μενίδι, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. 

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», δήλωσε στην ΕΡΤ και ο Στάθης Τοπαλίδης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένωσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα. Οι ηλικιωμένοι που έμεναν στα τρία γηροκομεία μεταφέρθηκαν κάποιοι σε ξενοδοχείο και οι άλλοι σε άλλα γηροκομεία.

Σχετικά με την κατάσταση στην Πάρνηθα, ο κ. Τοπαλίδης σημείωσε ότι «επιχειρούν τρία ελικόπτερα που γεμίζουν (νερό) πολύ γρήγορα στην ΕΥΔΑΠ, αλλά ο άνεμος δεν μας βοηθάει. Δεν ξέρω ψηλά στο βουνό τι έχει γίνει μέσα στο πυκνό δάσος. Δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η πυροσβεστική. Προς την περιοχή του Αι Γιάννη του Ρώσσου, που μας χτύπησε το βράδυ η φωτιά καταφέραμε και κρατήσαμε όλα τα σπίτια χωρίς να καούν» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη φορά του ανέμου και αν απειλεί το Καζίνο της Πάρνηθας ο κ. Τοπαλίδης δήλωσε ότι προς το παρόν τα πύρινα μέτωπα είναι μακριά, αλλά δεν ξέρει τι θα γίνει εάν αλλάξει η φορά του ανέμου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzowylbrxvl)

Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έχουν φτάσει τα 100 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκο Μιχαλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Στον χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή είναι η Γλυφάδα.

Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και στην Άρτα επιβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλόπουλος. Τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzozcqxc79l)

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τις φωτιές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ