Ελλαδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ λόγω της φωτιάς στη Φυλή

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστης με τη μάνικα ανά χείρας επιχειρεί για την κατάσβεσης φωτιάς
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Φωτιά Φυλή: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Κλειστοί δρόμοι - Νεότερη ενημέρωση για την «οπισθοδρομούσα» φωτιά στην Πάρνηθα

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής, όπου μαίνεται η φωτιά, προχώρησε η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Γιατί ονομάζεται «οπισθοδρομούσα» η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Νέα επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Τετάρτης (23.8) προβλέπει η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η φωτιά στην Πάρνηθα εξακολουθεί να καίει. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στο πύρινο μέτωπο. 

Σε έκθεση που υπογράφουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος η δασική πυρκαγιά που καίει την Πάρνηθα και κατευθύνεται προς τον Εθνικό Δρυμό χαρακτηρίζεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire). Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων η πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη από χθες στην Πάρνηθα εξαπλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αργά το βράδυ και τα ξημερώματα ανέμους. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzlbmv7hcsp)

Οι οικισμοί που κινδυνεύουν είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, η Φυλή και τα Άνω Λιόσια, ενώ κατά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Το έργο τους δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν για μία ακόμη ημέρα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzlnfttsi15)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνολικά 164 πυροσβέστες και 62 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης, προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής. Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις που αναμένουν τις εναέρια μέσα να πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους. 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (22.8) λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Η πυρκαγιά χωρίζεται σε δύο επικίνδυνα μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια, ενώ το άλλο επεκτείνεται προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Φωτιά Πάρνηθα - Πώς ευνοεί την ανάπτυξη της φωτιάς το ανάγλυφο

Η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά. Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας, όπως θα δείξει το πυρομετεώγραμμα του διαγράμματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ λόγω της φωτιάς στη Φυλή
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ λόγω της φωτιάς στη Φυλή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ