Ελλαδα

Δραματικές ώρες στη Φυλή, ανησυχία για την Πάρνηθα

Μήνυμα για εκκένωση προς κέντρο Μενιδίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δραματικές ώρες στη Φυλή, ανησυχία για την Πάρνηθα
Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Φυλή © Alexandros Michailidis / SOOC

Δραματικές ώρες στη Φυλή: Μήνυμα για εκκένωση προς κέντρο Μενιδίου - Ανησυχία για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στη Φυλή και τον Ασπρόπυργο, καθώς τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την Πάρνηθα, καθώς αργά το βράδυ οι φλόγες άρχισαν να ανεβαίνουν την πλαγιά.

Αυτή την ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μπόσκιζα, από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής, από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης και από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού 'Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο Μενιδίου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα είχε ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης μετά από μήνυμα του 112 στα Άνω Λίοσια και τους οικισμούς Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν έως το τελευταίο φως της ημέρας ρίψεις έξι αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Η Τροχαία έχει θέσει από νωρίς σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κυρίως στη λεωφόρο Φυλής και την 25ης Μαρτίου.

Δραματικές ώρες στη Φυλή, ανησυχία για την Πάρνηθα
Πύρινο μέτωπο στη Φυλή ©Nephele Nomikou/ SOOC

Εκκένωση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ.

«Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ» δήλωσε ο γγ Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.

«Η πολύπαθη Πάρνηθα δυστυχώς καίγεται ξανά»

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για την Πάρνηθα, καθώς οι φλόγες άρχισαν να ανεβαίνουν την πλαγιά το βράδυ της Τρίτης (22/8).

Συγκινημένη η κ. Καλλιόπη Δηλαβεράκη – Πρ. ΕΠΟΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής) μίλησε στην ΕΡΤ για το πύρινο μέτωπο στην Φυλή.

«Η πολύπαθη Πάρνηθα, που το 2006 νομίζαμε ότι γλύτωσε, τώρα ξανά δυστυχώς καίγεται. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε ίντερνετ. Ελπίζουμε να σταματήσουν οι άνεμοι για να σταματήσει αυτό το κακό».

Ακόμα ανέφερε ότι σπίτια κάηκαν. «Η εικόνα δυστυχώς είναι τραγική. Η φωτιά κύκλωσε τη Φυλή το πρωί» είπε και μίλησε για εμπρησμό. «Ξέρουμε ότι κάποια σπίτια κάηκαν. Έχουμε φύγει από την περιοχή μας. Είμαι σε ένα σημείο που δυστυχώς βλέπω την Πάρνηθα αυτή τη στιγμή να καίγεται. Ανηφορίζει ο καπνός και η φωτιά προς την κορυφή Κεραμίδι είναι η πρώτη κορυφή προς τη μεριά της Φυλής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει η Πυροσβεστική να τη σταματήσει με όποιο τρόπο μπορέσει να χρησιμοποιήσει, γιατί ακόμη είναι πολύ δυνατή. Το σύννεφο του καπνού τεράστιο. Μεγάλη τραγωδία δεν υπάρχουν λόγια», κατέληξε.

Στη Χασιά έχουν καεί ήδη σπίτια σε ψηλά σημεία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά».

Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά περικύκλωσε τη Μονή Κλειστών, αλλά οι περίπου 50 μοναχές δεν κινδύνεψαν.

Δραματικές ώρες στη Φυλή, ανησυχία για την Πάρνηθα
Αγώνας για την κατάσβεση της φωτιάς στη Φυλή ©Nephele Nomikou/ SOOC

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Μήνυμα του 112 στον Λόφο Κυρίλλου για εκκένωση προς Μάνδρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά και στον Ασπρόπυργο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Λόγω της πυρκαγιάς, το απόγευμα της Τρίτης (22/8) εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Λόφος Κυρίλλου με κατεύθυνη τη Μάνδρα.

Τα μέτωπα είναι τρία: Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή, αλλά και πίσω από το Θριάσιο.

Στην περιοχή έχουν παραδοθεί στις φλόγες εργοστάσια και αποθήκες.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα εξαιτίας των πυκνών καπνών και των υλικών που καίγονται στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, ενω σημειώνονται εκρήξεις στην περιοχή.

Δραματικές ώρες στη Φυλή, ανησυχία για την Πάρνηθα
Πύρινο μέτωπο στη Φυλή ©Alexandros Michailidis / SOOC

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί μετά από επίθεση αγνώστων

Εν τω μεταξύ, επίθεση από αγνώστους δέχθηκε αστυνομικοί της ΟΠΚΕ από αγνώστους στον Ασπρόπυργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί μετέβησαν σε εργοστάσιο στον Ασπροπύργο μετά από καταγγελία που έγινε για άτομα που έκαναν πλιάτσικο την ώρα που εξελισσόταν η πυρκαγιά στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν ένα άτομο μέσα σε αυτοκίνητο, ο οποίος μόλις τους είδε τράπηκε σε φυγή με το όχημα του. Οι αστυνομικοί τον κατεδίωξαν μέχρι το ύψος της παλιάς πυροσβεστικής όπου παράτησε το όχημα του.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ομάδα αγνώστων που άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έξι εξ' αυτών, ενώ προκλήθηκαν ζημίες στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι 4 με ελαφρά τραύματα στα άκρα και 2 στο κεφάλι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία συνελήφθη ένα άτομο, ηλικίας 55 ετών, ενώ γίνονται έρευνες και για την σύλληψη των υπόλοιπων δραστών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.