Ελλαδα

Μενδώνη προς μίμηση

Να απαιτήσουμε και από άλλους υπουργούς να μιμηθούν τη Μενδώνη αλλά και από τη Μενδώνη να μιμηθεί τον εαυτό της

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μενδώνη προς μίμηση.
© Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την ανάκληση του κτιρίου που στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Απ’ όσα έχω ακούσει και διαβάσει η ανάκληση της παραχώρησης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μου φαίνεται απολύτως σωστή. Αλλά θα μου φαινόταν σωστή ακόμα κι αν τίποτα δεν είχα ακούσει και διαβάσει. Στην πραγματικότητα αδιαφορώ για το αν η χρήση του κτιρίου ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης, δεν με νοιάζει αν έκαναν εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο κατηγορούσαν την Ελλάδα και δεν δίνω δεκάρα για το αν όντως το κτίριο είχε και καφετέρια με τιμοκατάλογο ή αν όντως οι συμπολίτες που το χρησιμοποιούσαν διοργάνωναν πάρτι με εισιτήριο όπως είδα να αναφέρεται στα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης.

Όλα αυτά δεν με ενδιαφέρουν γιατί στην πραγματικότητα το υπουργείο δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να παραχωρήσει ένα κτίριο σε έναν σύλλογο εργαζομένων. Εννοώ λόγο που να έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον γιατί κατά τα άλλα λόγοι να τα έχουν καλά υπουργοί και κυβερνήσεις με συνδικαλιστές υπάρχουν πολλοί. Κανένας όμως από αυτούς τους λόγους δεν είναι δικός μας και δεν δικαιολογεί την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε καμία ένωση, σύλλογο, οργάνωση ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα που (εξ ορισμού και δικαίως) ασχολείται με την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της. 

«Οι Έλληνες Αρχαιολόγοι δεν χρειάζονται το δικό τους σπίτι;» είδα να γράφεται στο X (το twitter δηλαδή, αλλά με το νέο όνομα του που θυμίζει φτηνό πορνοσάιτ) και αφού γέλασα με τη μελούρα που έβγαινε από τη χρήση του όρου «σπίτι» αντί του «γραφεία για την ένωσή τους», θύμωσα με την άνεση της απαίτησης και την έπαρση με την οποία η απαίτηση κάποιων να πίνουν στην υγειά των κορόιδων παρουσιάζεται ως δικαίωμα. Λες και οι φορολογούμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εκτός από τους μισθούς τους και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου τους. Λες και είμαστε υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούμε τις ιδεολογικοπολιτικές τους ανησυχίες και αναζητήσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν, αφού πούμε μπράβο στην υπουργό Μενδώνη που ανέστειλε την παραχώρηση και επανέκτησε τη δημόσια περιουσία που είχε αφαιρεθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να τη ρωτήσουμε γιατί άργησε τόσα χρόνια να το κάνει. Και μετά θα πρέπει να ρωτήσουμε όλους τους (συνήθως ανοιχτοχέρηδες με τη δημόσια περιουσία) υπουργούς αν υπάρχουν και άλλα κτίρια που να έχουν παραχωρηθεί σε ενώσεις, συλλόγους, οργανώσεις και (αν υπάρχουν) να απαιτήσουμε είτε να επιστραφούν είτε να καταβληθεί αντίτιμο (έτσι όπως αυτό καθορίζεται από την αγορά) για τη χρήση τους. Να απαιτήσουμε και από άλλους υπουργούς να μιμηθούν τη Μενδώνη αλλά και από τη Μενδώνη (αν του υπουργείο Πολιτισμού κάνει χουβαρνταλίκια και με άλλα κτίρια του δημοσίου) να μιμηθεί τον εαυτό της. Και μπράβο μας.

ΥΓ.: Για την εξωτερική κατάσταση (την εσωτερική δεν την ξέρω) του μικρού παλατιού που είχε παραχωρηθεί στους Έλληνες Αρχαιολόγους δεν χρειάζεται να πω τιποτα. Πρώτον γιατί και σε καλή κατάσταση να ήταν δεν θα άλλαζε κάτι στην άποψή μου για την παραχώρηση, και δεύτερον γιατί μπορεί οι άνθρωποι να θεωρούν τις μουτζούρες στους τοίχους τίποτα «νησίδες αστικής έκφρασης» οπότε μπορεί να τους αρέσουν κιόλας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ