- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Με κατάνυξη ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης
Δεκαπενταύγουστος: Λαμπρός εορτασμός για την Παναγιά Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, στο Βέρμιο
Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιορτάζεται και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 τα ξημερώματα με Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό και Θεία Κοινωνία προσκυνητών.
Ακολούθησαν ο Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος. Στη συνέχεια, τελέστηκαν η έξοδος των ιερών εικόνων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Σημειώνεται ότι παραδοσιακά γίνεται λειτανία τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Οι πιστοί θα συνεχίσουν το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός μεθέορτος εσπερινός.
Ημαθία: Μία Πόντια από την... Αθήνα
Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.
Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στην Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.
Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».
Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».
Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.
Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης.
Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.
Δηλώσεις Δ.Σταμενίτη, Απ.Τζιτζικώστα, Κ.Ζέρβα
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, τη Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Με αίσθημα κατάνυξης βρισκόμαστε εδώ, στην κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού, να τιμήσουμε ευλαβικά αυτή τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή που όλοι οι Έλληνες με σεμνότητα γιορτάζουν αλλά και με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη Μεγαλόχαρη. Εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας κι αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες και με την ελπίδα η ευχή της Προσφυγομάνας Παναγίας του τόπου να μας οδηγεί στα δύσκολα μονοπάτια που έχει η χώρα μας, οι Έλληνες, στο δρόμο προς το μέλλον και στο περάσμα στην ιστορία», δήλωσε ο υφυπουργός κ. Σταμενίτης.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας τις ευχές του, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Η Παναγία Σουμελά δεν είναι κέντρο αναφοράς μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όλου του Ποντιακού Ελληνισμού και συνολικά της Ορθοδοξίας. Η σημερινή μέρα γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι 13 χρόνια τώρα χτυπάει η καμπάνα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Εμείς, όλοι μαζί, ενωμένοι στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος, όταν είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους που θέτουμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχουμε κανένα εμπόδιο και καμία δυσκολία η οποία να μπορεί να μας κάμψει. Και πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας».
Ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως «αυτή τη μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης, εδώ και πολλά χρόνια έρχομαι να προσκυνήσω στην Παναγία Σουμελά. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αυτόν της μακρόχρονης παράδοσης της Χριστιανοσύνης των Ποντίων σε ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού που χάθηκε. Σ’ ένα κομμάτι του ελληνισμού που ήρθε κατατρεγμένο και βρίσκεται στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας».
Σε δηλώσεις του για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Γκιουλέκας ευχήθηκε «χρόνια πολλά» προσθέτοντας: «Μεγάλη γιορτή σήμερα, η Παναγιά να σκεπάζει, να φυλάγει και να προστατεύει την πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Στο Βέρμιο έδωσαν, επίσης, το «παρών» μέλη χορευτικών συλλόγων τιμώντας την Παναγία των Ποντίων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Οργή Δούκα - «Αδιανόητη δικαστική απόφαση»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.