Ελλαδα

Μινκ κολυμπούν στη λίμνη της Καστοριάς

Γιατί αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους κατοίκους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μινκ κολυμπούν στη λίμνη της Καστοριάς
© alphafm.gr

Μινκ κολυμπούν ανενόχλητα στη λίμνη της Καστοριάς

Έντονη είναι η παρουσία των μινκ στην πόλη της Καστοριάς, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε δρόμους, πλατείες, ακόμα και σπίτια.

Αυτή τη φορά, τα μικρόσωμα θηλαστικά εθεάθησαν να κολυμπούν στη λίμνη της πόλης, αναζητώντας μία ανάσα δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuqal1e5x1o9)

Πρόβλημα τα μινκ

Ωστόσο, η «επιδρομή» των μινκ μόνο πονοκέφαλο προκαλεί στους κατοίκους, ενώ παράλληλα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα της περιοχής.

Το 2010 ακτιβιστές απελευθέρωσαν 50.000 γουνοφόρα μινκ από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα, μια ενέργεια με σοβαρότατες επιπτώσεις σε πολλά ενδημικά είδη.

Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Άννα Λάτσιου, «μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς».

Όπως εξήγησε η κ. Λάτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του».

Τέλος, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ