Ελλαδα

ΕΔΕ για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Θα εξεταστούν 15-20 άτομα εντός της ΕΛΑΣ

Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη - Ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Πηγές υπ. Προστασίας του Πολίτη για επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια: Θα εξεταστούν 15-20 άτομα της ΕΛΑΣ, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων

Ξεκίνησε και συνεχίζεται «με εντατικούς ραθμούς» η διενέργεια εσωτερικής έρευνας για τις ευθύνες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας για όσα τραγικά έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος της ΕΔΕ είναι η πλήρης διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα εντός του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων

Τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων και της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, για την οποία σήμερα ασκήθηκε ποινική δίωξη στους συνολικά 105 κατηγορούμενους, ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια.

Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστοφόρου Λινού, και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρίας Γκανέ, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης την 25η Τακτική Ανακρίτρια θα επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Έτσι και προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από το νόμο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες.

Συνελήφθη Κροάτης σε πούλμαν με φίλαθλους του ΠΑΟ στα Ιωάννινα

Ο 105ος συλληφθείς είναι ένας νεαρός Κροάτης, ο οποίος βρέθηκε σε λεωφορείο με οπαδούς του ΠΑΟ στα Ιωάννινα.

Ο νεαρός μεταφέρεται στην Αθήνα, μετά από εντολή εισαγγελέα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Κροάτης φέρεται να ήταν μέλος της ομάδας που προκάλεσε τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα οποία κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τα Ιωάννινα για την Αθήνα, προκειμένου οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την Μαρσέιγ. Έξω από την πόλη, έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Αστυνομίας, κατά τον οποίο, μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων, βρέθηκε και ο Κροάτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ