Ελλαδα

Στη Χαλκιδική το Κίνημα της Πετσέτας: Διαμαρτυρίες σε Νικήτη και Ποτίδαια

Φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυθαιρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνημα της Πετσέτας: Διαμαρτυρίες στη Νικήτη και την Ποτίδαια  - Κινητοποίηση πολιτών με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
Κινητοποίηση πολιτών με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες στη Νικήτη Χαλκιδικής, την Κυριακή 6 Αυγούστου © Σωτήρης Τρυψάνης/Eurokinissi

Κίνημα της Πετσέτας: Διαμαρτυρίες στη Νικήτη και την Ποτίδαια - Κινητοποίηση πολιτών με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Δύο διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Νικήτη και την Ποτίδαια της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του «κινήματος της πετσέτας» που αφορά στον σεβασμό των συμβάσεων παραχώρησης χώρων στις παραλίες.

Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυθαιρεσίες που γίνονται από την πλευρά των beach bar.

Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό.

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής, εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες της, από beach bar ή ξενοδοχεία. Η δημιουργία ομάδας στο Facebook «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα που κλείνουν όλη την παραλία, είναι ο κανόνας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-culg1z5xvxop)

Πώς δημιουργήθηκε το «Κίνημα της Πετσέτας»

Το κίνημα ξεκίνησε από το νησί της Πάρου, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, διότι δεν έχουν ελεύθερη παραλία, δηλαδή παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι τονίζουν πως ενώ κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μισθώσει από τον δήμο συγκεκριμένο τμήμα των παραλιών, εκείνοι επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους, παρεμποδίζοντας τους πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πετσέτα τους.

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απ' έξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες», σημείωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

«Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε» γράφει η Κίνηση Πολιτών Πάρου στη σελίδα της στο Facebook.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται κρατώντας πετσέτες και πανό στα χέρια ζητώντας «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ