Ελλαδα

Το Κίνημα της Πετσέτας εξαπλώνεται στα νησιά

Πολίτες «οπλίζονται» με την πετσέτα τους και ζητούν ελεύθερες παραλίες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξαπλώστρες σε παραλία
Ξαπλώστρες σε παραλία © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κίνημα Πετσέτας: Εξαπλώνεται στα νησιά - Οι πολίτες ζητούν ελεύθερες παραλίες - Καταγγελίες για σωματοφύλακες - Τι απαντά η κυβέρνηση

Εξαπλώνεται το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» σε πολλά ελληνικά νησιά, αφού πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και μάχονται κόντρα στην παράνομη κατάληψη τους από τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων. Το «Κίνημα της Πετσέτας», που ξεκίνησε μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Πάρου, εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Πώς δημιουργήθηκε το «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο

Το κίνημα ξεκίνησε από το νησί της Πάρου, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, διότι δεν έχουν ελεύθερη παραλία, δηλαδή παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι τονίζουν πως ενώ κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μισθώσει από τον δήμο συγκεκριμένο τμήμα των παραλιών, εκείνοι επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους, παρεμποδίζοντας τους πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πετσέτα τους.

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cui177sywy5d)

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απ' έξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες», σημείωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

«Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε» γράφει η Κίνηση Πολιτών Πάρου στη σελίδα της στο Facebook.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται κρατώντας πετσέτες και πανό στα χέρια ζητώντας «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

Καταγγελίες για «σωματοφύλακες» στις παραλίες

«Σωματοφύλακες» στις παραλίες καταγγέλει ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τις παραλίες της Πάρου και την «εξάπλωση της ξαπλώστρας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» τόνισε.

Ο κ. Γεωργούσης δήλωσε επίσης πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν προβεί σε κανένα έλεγχο στις παραλίες.

Ακόμη, κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, όταν πήγε να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Αναφορικά με το κόστος της ξαπλώστρας και το αντίτιμο που θα δώσουν οι λουόμενοι, ο κ. Γεωργούσης είπε πως στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Παραγγελία για έρευνα από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη

Με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητεί να ερευνήσει δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αφορούν στην Πάρο στο θέμα των καταλήψεων τμημάτων του αιγιαλού και στη Σέριφο στο ζήτημα της λειτουργίας καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία και έχει σφραγιστεί.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, αναφέρει: «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».

Παρέμβαση και για το «σφραγισμένο» beach bar που συνεχίζει να λειτουργεί στη Σέριφο

Ακόμη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, σφράγισε επιχείρηση beach bar, η οποία, όπως ισχυρίζεται, συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου σχετικά με τη Σέριφο αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ' αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Χατζηδάκης: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες»

Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης όσων προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας σε παραλίες.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι έλεγχοι είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.