Ελλαδα

Νέα Αγχίαλος: Η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών προκάλεσε σεισμό

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο
Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο © Στιγμιότυπο από Twitter

Νέα Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ προκλήθηκε από έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών - Σήμερα το πόρισμα της ΕΔΕ

Σεισμική δόνηση προκάλεσε μία από τις εκρήξεις που έγιναν στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Μαγνησίας.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το Αστεροσκοπείο αναφέρει: «Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC). Η έκρηξη καταγράφτηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων. Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης:

Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως "accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως "ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».

Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική...

Posted by Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών on Tuesday, August 1, 2023

Σήμερα το πόρισμα της ΕΔΕ

Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης των πυρομαχικών στην 111η Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Tο πόρισμα περιέχει στοιχεία από καταθέσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δεδομένα που προέκυψαν από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την 111 ΠΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν ότι οι εκρήξεις οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs), οι οποίες βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

Από τις πρώτες καταθέσεις προκύπτει ο ισχυρισμός ότι η αποθήκευση έγινε κατά τρόπο «προβλεπόμενο», με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την πραγματική ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Επί της ουσίας φαίνεται ότι οι βόμβες ήταν εκτεθειμένες και η κάλυψή τους δεν ήταν επαρκής, ώστε να τις προστατεύσει από το αυξανόμενο θερμικό φορτίο. Αναφέρονται, πάντως, παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως σε σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο εύρημα (με βάση τις εικόνες που έχουν ήδη κοινοποιηθεί μετά την έκρηξη στην αποθήκη) της ΕΔΕ είναι ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης του στρατοπέδου και της περιμέτρου.

Επιπλέον, από τις καταθέσεις προκύπτει ότι η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα, Γιώργος Φασούλας, είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί.

Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση συζητάει συνολική αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων, με κεντρικό ζήτημα την επικαιροποίηση της πυρασφάλειάς τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ