Ελλαδα

Τελικά, έρχεται νέος καύσωνας; Τι λένε οι Έλληνες μετεωρολόγοι για το δημοσίευμα του Βloomberg

To ξένο άρθρο έκανε λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ τον Αύγουστο στη νότια Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας στην Αθήνα - Τουρίστες στου Φιλοπάππου
© EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Διαφωνούν Έλληνες μετεωρολόγοι με το δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο προβλέπεται νέο κύμα καύσωνα από το δεύτερο μισό του Αυγούστου

Υπερβολικό χαρακτηρίζουν οι Έλληνες μετεωρολόγοι το χτεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για νέο κύμα καύσωνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο στη νότια Ευρώπη.

«Το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από τον μέσο όρο στην Ισπανία, στη νότια Ιταλία και στην Ελλάδα, φέρνοντας πιθανώς και τα υψλότερα νούμερα όλων των εποχών», ανέφερε μεταξύ άλλων το επίμαχο δημοσίευμα.

Ωστόσο, τη διαφωνία του εξέφρασε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι οι θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα θα είναι φυσιολογικές για την εποχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuhrrliqk9u9)

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι αυτή η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται πράγματι μια μικρή άνοδος του υδραργύρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως, τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν νέο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, όπου το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Κολυδάς: Δεν υπάρχει ισχυρό σήμα για καύσωνα

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει μια μέρα νωρίτερα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Κολυδάς έγραψε: «Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί; Oχι, όμως, ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Αρναούτογλου: Μικρό το ποσοστό ευστοχίας μιας τέτοιας πρόγνωσης

Για το θέμα που προκάλεσε αίσθηση τοποθετήθηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ έγραψε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο, αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς η πρόγνωση αυτή καταρχάς έγινε από μια μερίδα μόνο μετεωρολόγων στο πλαίσιο έρευνας.

«Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή - όπως η Μεσόγειος, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη - βρίσκεται πολύ κάτω του 50%, καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες» σημειώνει ο κ. Αρναούτογλου.

Και καταλήγει: «Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά».

Σύμφωνα με το Bloomberg ερχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, August 1, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ