Ελλαδα

Η φωτιά στη Χίο έκαψε περίπου 600 στρέμματα δασικής έκτασης

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά έκαψε δασική έκταση στη Χίο
© politischios.gr

Φωτιά στη Χίο: Υπό πλήρη έλεγχο - Η εκτίμηση για τη δασική έκταση που έκαψε 

Η φωτιά στη Χίο τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έκαψε περίπου 600 στρέμματα δασικής έκτασης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε στη διασταύρωση Κατάβασης-Διευχών στα πρανή του δρόμου και ανεφλέγη. Από τη φωτιά άρχισαν να καίγονται ξερόχορτα και άμεσα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εξαπλώθηκε σε παρακείμενο παρθένο δάσος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Παναγιώτη Μανδάλα, στα τοπικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε πλήρως και ελέγχθηκε σήμερα, μετά τις 11:00, με τη συνδρομή αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία βοήθησαν σημαντικά το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που έδωσαν μάχη για περισσότερο από 14 ώρες μέσα σε δύσβατες περιοχές.

Ο κ. Μανδάλας ευχαρίστησε «τόσο τους πυροσβέστες της Χίου όσο και τους πυροσβέστες από Μυτιλήνη και Αθήνα, καθώς και το σύνολο των εθελοντικών ομάδων, που ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cug70h483g5d)

Φωτιά στη Χίο - Σύλληψη του οδηγού αυτοκινήτου

Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος στο οποίο προκλήθηκε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα στη Χίο. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε δασική περιοχή, παίρνοντας επικίνδυνες διαστάσεις, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη για τον περιορισμό της. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο οδηγός του οχήματος που εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοιχίο, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματίας στο Γενικό Νοσοκομείου Χίου, όπου διενεργήθηκε έλεγχος μέθης με θετικό αποτέλεσμα (0,42% σε αμφότερες τις μετρήσεις). Κατόπιν επικοινωνίας με κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, δόθηκε εντολή για σχηματισμό 2 δικογραφιών: Μια δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων για το τροχαίο ατύχημα και μια δικογραφία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου για εμπρησμό από αμέλεια με κατηγορούμενο τον οδηγό του οχήματος.

Στον Εισαγγελέα ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε την πυρκαγιά στην Κατάβαση https://www.politischios.gr/astinomika/ston-eisaggelea-o-odigos-tou-ohimatos-pou-prokalese-tin-purkagia-stin-katavasi-vinteo

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Sunday, July 30, 2023

Δόθηκε επίσης εντολή να συλληφθεί ο οδηγός και να κρατηθεί, ώστε να οδηγηθεί αύριο, Τρίτη, ενώπιον του Εισαγγελέα.

Φωτιά στη Χίο - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά είχε ξεσπάσει λίγο μετά τις 9 το βράδυ χτες σε δασώδη περιοχή κοντά στο χωριό Κατάβαση στη βορειοδυτική Χίο.

Τα ξημερώματα δόθηκε προληπτικά εντολή για εκκένωση στους κατοίκους των περιοχών Διευχά και Κατάβαση Χίου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Βολισσό.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διευχά και Κατάβαση απομακρυνθείτε προς Βολισσό. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μετά τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά διασπάστηκε σε πολλά μέτωπα, λόγω των ανέμων και δόθηκε μάχη από τους πυροσβέστες για να μην πλησιάσει την περιοχή «Γιαννάκι» του Πιτυούς, που είναι ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς είχαν μπει και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ