Ελλαδα

Στο λιμάνι του Πειραιά το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Μήνυμα για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον Πειραιά το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
© Nikos Libertas / SOOC

USS Gerald R. Ford: Στο λιμάνι του Πειραιά το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ 

Το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Gerald R. Ford (CVN 78), με το πλήρωμά του, έφτασε χθες στον Περαιά. Από το πρωί έχει γίνει πόλος έλξης για όσους βρίσκονται στην περιοχή καθώς λόγω του μεγέθους του είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο.

Το λιμάνι του Περαιά είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του πλοίου στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (NAVEUR) και παρέχει την ευκαιρία για την ενίσχυση της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Πριν από την άφιξή του, οι φρεγάτες «Αιγαίον» (F 460) και «Νικηφόρος Φωκάς» (F 466) και το υποβρύχιο «Κατσώνης» (S-123) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησαν σειρά συντονισμένων ασκήσεων με την Ομάδα Κρούσης του Gerald R. Ford (GRFCSG) για να ενισχύσουν την εταιρική διαλειτουργικότητα και να καταδείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Η παρουσία αυτή στον Πειραιά έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης στο λιμάνι από το USS George H.W. Bush (CVN 77), τον Φεβρουάριο του 2023.

Αεροπλανοφόρο - Κοινή και συνδυασμένη εκπαίδευση, ασκήσεις και επιχειρήσεις 

Το πυρηνοκίνητο αερπλανοφόρο Gerald R. Ford, απέπλευσε από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στις 2 Μαΐου και διεξάγει κοινή και συνδυασμένη εκπαίδευση, ασκήσεις και επιχειρήσεις για την υποστήριξη της θαλάσσιας σταθερότητας και ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων.

Η ομάδα κρούσης GRFCSG ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συμμετοχή της στη δραστηριότητα επιτήρησης του ΝΑΤΟ «Neptune Strike», μια πολυετή επιχείρηση που επικεντρώνεται στο συντονισμό των ομάδων σχεδιασμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά της διοίκησης και του ελέγχου των συμμαχικών ναυτικών και αμφίβιων δυνάμεων στις Ναυτικές Δυνάμεις Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO), για την παροχή ασφάλειας, αποτροπής και συλλογικής άμυνας για τη Συμμαχία.

Το αεροπλανοφόρο είναι το νεότερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ως το πρώτο πλοίο στην κατηγορία των αεροπλανοφόρων της κατηγορίας Ford, το CVN 78 αντιπροσωπεύει ένα άλμα γενιάς στην ικανότητα του αμερικανικού Ναυτικού να προβάλλει ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα αεροπλανοφόρα της κλάσης Ford εισάγουν 23 νέες τεχνολογίες, όπως το Ηλεκτρομαγνητικό Σύστημα Εκτόξευσης Αεροσκαφών, τον Προηγμένο Μηχανισμό Ακινητοποίησης και τους Προηγμένους Ανελκυστήρες Όπλων.

Το CVN-78 πήρε το όνομα του 38ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ για να τιμήσει τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Πολεμικό Ναυτικό, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φορντ απέκτησε το βαθμό του υποπλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας στο αεροπλανοφόρο USS Monterey (CVL 26), ενώ αργότερα έγινε πρόεδρος και υπηρέτησε στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ από το 1974-1977.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ