Ελλαδα

Πένθος για την απώλεια των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας εν ώρα καθήκοντος

Έδιναν ηρωική μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Canadair: Πένθος για την απώλεια των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Πένθος για την απώλεια των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας

Πανελλήνιο πένθος για την απώλεια των δύο ηρωϊκών πιλότων του Canadair που έδιναν μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο.

Με την επιβεβαίωση της απώλειας της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023).

Ο 27χρονος, Περικλής Στεφανίδης, και ο 34χρονος, Χρήστος Μουλάς, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης απογειώθηκαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι με το CL-215 από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου με προορισμό την Κάρυστο. 

To Canadair συνετρίβη το μεσημέρι, στις 14:52, αμέσως μετά από ρίψη νερού που πραγματοποίησε σε μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πλατανιστός στην Κάρυστο. Το αεροσκάφος έκανε βύθιση για να ρίξει το νερό, και στην προσπάθεια ανύψωσης βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο με συνέπεια να αποκολληθεί από το δεξί φτερό. Το Canadair εμφάνισε απώλεια στήριξης, πήρε κλίση και κατέπεσε λίγα μέτρα μακριά και ανεφλέγη.

Η επίσημη ανακοίνωση για την απώλεια των δύο χειριστών ήλθε από το ΥΠΕΘΑ / ΓΕΑ, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο των δύο χειριστών, υπήρξε και ενημέρωση για τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πένθος για την απώλεια των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας εν ώρα καθήκοντος

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ τονίζει ότι «η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος αναφέρει: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους όταν το Καναντέρ, του οποίου ήταν χειριστές, κατέπεσε στην Εύβοια.

Μητσοτάκης: Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας άλλες ζωές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ανέβαλε το ταξίδι του στην Κύπρο που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο πιλότοι έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας άλλες ζωές, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους την ώρα του καθήκοντος.

«Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ανδρουλάκης: «Ηρωικοί πιλότοι, επιχειρούσαν με αυτοθυσία»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει «συγκλονισμένος» από την απώλεια των ηρωικών πιλότων, ηλικίας 34 και 27 ετών. Επιχειρούσαν με αυτοθυσία και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα, τόνισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρουλάκη

«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ