Ελλαδα

Η Τουρκία έδωσε άδεια για Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά Σουμελά

Είχε καταρχήν απορριφθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγία Σουμελά
© EPA / ERDEM SAHIN

Παναγία Σουμελά: Η Τουρκία έδωσε άδεια για Θεία Λειτουργία - Είχε καταρχήν απορριφθεί

Η Τουρκία έδωσε προφορική άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Να σημειωθεί πως στις 20 Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και γραπτή άδεια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cub1nldjc6w1)

Η προηγούμενη άδεια το 2010

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά είναι χριστιανικό μνημείο της Τουρκίας. Λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Μελά, στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της.

Παναγία "εις του Μελά", "σου Μελά" στην Ποντιακή διάλεκτο.

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για να τελεστεί στη μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές. Στην απόφαση να ανοίξει η μονή για μία ημέρα διεκδικεί μερίδιο και η Ρωσική Εκκλησία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ