Πολιτικη & Οικονομια

«Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη»: Διπλωματικές πηγές για την απόφαση της Τουρκίας για την Παναγία Σουμελά

Δεν θα τελεστεί λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγία Σουμελά
© EPA / ERDEM SAHIN

Παναγία Σουμελά: Διπλωματικές πηγές για την απόφαση της Τουρκίας - Χωρίς λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο

Την αντίδρασή τους εκφράζουν διπλωματικές πηγές για την απόφαση της Τουρκίας να μην δώσει την απαιτούμενη άδεια για την τέλεση λειτουργίας το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά.

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Παναγία Σουμελά: Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Να σημειωθεί ότι τόσο το 2022, όσο και το 2021 είχε τελεστεί ο εορτασμός στην αναστηλωμένη Μονή που είχε παραμείνει κλειστή από το 2015 λόγω εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu7m4qr1iwah)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ